B├╝rgi (1939 - 2011), Jeanot

Ursula en de 11000 maagden, 1971

Ursula en de 11000 maagden

Dit kunstwerk staat op de plaats waar de voormalige Ursula-kapel zich bevond. In de bestrating van het plein is de omtrek van de kapel aangegeven. De heilige Ursula was de beschermheilige van de kloosterzusters, die leefden naar de regels van Geert Groote.

Lees meer

Het beeld verwijst naar de legende van de heilige Ursula. Mogelijk was Ursula een Britse prinses die, om het huwelijk met een heiden te voorkomen, vluchtte met haar gezellinnen. Zij werden op hun reis overvallen door de Hunnen en stierven een marteldood.
In het kunstwerk zie je in steen de hoekig uitgehakte figuur van de heilige Ursula in een even hoekig weergegeven boot, met een aantal kleine gebeeldhouwde hoofden. Deze hoofden verbeelden de maagden die in de legende van 'Urusla en de 11.000 maagden' voorkomen. 
Zie ook: De Heilige Ursula

Over de kunstenaar
Jeanot Bürgi (1939-2011) studeerde aan de Kunstgewerbeschule in Luzern (Zwitserland). Hij was vooral beeldhouwer. In 1962 vestigde hij zich in Utrecht. Hier heeft hij meegewerkt aan groot project om de werfkelders aan de Oude- en Nieuwegracht te restaureren. Hij heeft een groot deel van de consoles ontworpen die je nog steeds onderaan de lantaarns aan deze grachten vindt.  In 1978 verhuist hij terug naar Zwitserland.

In de buurt