Szekeres, Karoly

Broeder en Zuster des Gemenen Levens, 2017

Broeder en Zuster des Gemenen Levens

Twee volgelingen van Geert Groote, uitgevoerd in brons, staan op de trap van het bordes voor het Geert Grootehuis. Ze lijken net uit het gebouw te komen en attenderen met hun aanwezigheid de voorbijgangers en bezoekers op zijn gedachtengoed.

Lees meer

Geert Groote (1340-1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als de grondlegger van de 'Moderne Devotie'. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een eenvoudig en oprecht leven en een persoonlijke invulling van het geloof.

In 2013 is het Geert Grootemuseum gebouwd: een nationaal informatiecentrum over de denker Geert Groote en de Moderne Devotie. Bezoekers maken er kennis met de persoon Geert Groote, ervaren zijn gedachtegoed en ontkomen niet aan de vraag wat dat betekent voor onze eigen tijd en voor hun eigen leven.

Het Geert Groote Comité nam het initiatief om een beeld op te richten: niet alleen om cultuurhistorische redenen, maar ook als onderstreping van de hernieuwde waardering voor zijn opvattingen, vertaald naar de huidige tijd.

Karoly Szekeres ontwierp het kunstwerk. De twee bronzen volgelingen staan, doordat ze niet op dezelfde trede én richting de entree van het gebouw staan, uitnodigend op de trappen voor het museum. Een gedicht van Johanneke ter Stege legt fysiek en mentaal de verbinding tussen het klassieke beeld en het hedendaagse pand en het gedachtengoed van Geert Groote.

Lessen van Geert Groote

Schrijf en spreek in klare taal.
Leef je eigen regels na.
Wees een brug die beide oevers
met elkaar verzoeken kan.
Zoek hoe ver je blik kan reiken.
Weiger weg te kijken.

Johanneke ter Steege

Over de kunstenaar
Karoly Szekeres is een kunstenaar die woont en werkt in Deventer. In zijn atelier vervaardigt hij beeldhouwwerk op traditionele wijze. Er wordt uit hout gesneden, uit steen gehouwen, in was, klei en gips gemodelleerd, gegoten met gebruikmaking van gips, gietmortel of kunsthars. De werkzaamheden strekken zich uit van decoratief beeldhouwwerk, zoals kapitelen, consoles, tot en met figuratief beeldhouwwerk, zoals vrijstaande beelden, portretfiguren en reliëfs.

In de buurt