Over ons

Op deze website vind je een overzicht van kunstwerken in Deventer die je tegenkomt in de openbare ruimte: op straat, in parken, op pleinen en andere plekken. Veel van deze kunstwerken zijn in opdracht gemaakt, en speciaal voor de plek waar ze staan. Bijvoorbeeld door bedrijven, scholen, ziekenhuizen, de gemeente, maar ook particulieren en vele anderen. 
Met deze website willen we iedereen die belangstelling heeft, de mogelijkheid geven om alle informatie te ontdekken over die kunstwerken en de kunstenaars die ze maakten. 

Initiatief
De website is een initiatief van de gemeenteraad van Deventer en ook een lang gekoesterde wens van de gemeentelijke adviesraad Kunst en Openbare Ruimte om de kunstwerken beter voor iedereen zichtbaar te maken. Kunstenlab houdt de website bij.

Nog niet compleet
Het overzicht is nog niet compleet en groeit de komende tijd door.
Ook de kunstwerken die er niet meer zijn – omdat ze gestolen werden of er alleen maar tijdelijk waren – staan op deze website. In dat geval staat er ‘verdwenen’ over de foto. In de tekst kun je lezen waarom het kunstwerk er niet meer is.

Verhalen en tips
Heb je zelf informatie over een kunstwerk op deze website of zie je informatie die niet klopt? Laat het ons weten!
Of ken je een mooi verhaal over een kunstwerk of heb je zelf iets te vertellen waarom een kunstwerk voor jou bijzonder is? Mail ons die informatie dan toe. Gebruik daarvoor de button rechtsonder op de homepage.

Gemeentelijke kunstcollectie
De meeste kunstwerken zijn in eigendom van de gemeente Deventer. In Deventer is het gemeentelijk beleid op gebied van kunst in de openbare ruimte sinds 2010 vastgelegd in de visie ‘De sokkel voorbij, kunst en publieke ruimte’. De gemeente werkt met een gemeentelijke adviesraad en met een fonds dat gevoed wordt vanuit de percentageregeling en van waaruit de er opdrachten worden gegeven aan kunstenaars.
De belangrijkste reden om ergens een kunstwerk te willen plaatsen, is om waarde toe te voegen aan een plek: door het vertellen van een (niet meer zichtbaar of bekend) verhaal, of door te zorgen dat het prettiger wordt om op een plek te verblijven.

Meer weten over het gemeentelijk kunstbeleid? Lees dan verder op de website van Kunstenlab.