
Loes ten Anscher heeft met het Deventer Raamwerk de gemeenschap zichtbaar gemaakt: door het gebruik van 2264 vingerafdrukken van bewoners uit Deventer is het een stadhuis van en voor iedereen geworden. T
‘Het stadhuis is van en voor iedereen.’ Dit was het uitgangspunt voor Loes ten Anscher voor het bedenken van een kunstwerk voor het nieuwe stadhuis. Zij wilde dat de bewoners van de stad een persoonlijke binding zouden hebben met het kunstwerk, en daardoor ook met het stadhuis.
Het nieuwe stadhuis in Deventer van Neutelings Riedijk Architecten heeft een opvallend patroon van kozijnen. In elk van die raamwerken zijn gestileerde vingerafdrukken van inwoners van Deventer te zien. De vingerafdrukken zijn gemaakt van gietaluminimum en als een sierlijk en uniek hekwerk in de kozijnen geplaatst. Ze zijn op drie locaties in het gebouw te vinden: in het atrium (de hal van het stadhuis), de binnenplaats (de Burgemeestershof) en aan de voorgevel aan het Grote Kerkhof.
Met haar team wist Loes ten Anscher op eigenzinnige en inspirerende wijze 2264 vingerafdrukken te verzamelen en samen te smeden tot een fantastisch kunstwerk.
Zo heeft Loes ten Anscher met het Deventer Raamwerk letterlijk de Deventer bewoners zichtbaar gemaakt. Daarmee heeft de kunstenaar sterk bijgedragen aan het draagvlak onder de bewoners van Deventer voor het nieuwe stadhuis, dat door de grote investering behoorlijk onder druk was komen te staan.
Een stadhuis van en voor iedereen. Als de zon door het raamwerk naar binnen schijnt, of als het kunstlicht door het raamwerk naar buiten schijnt, zie je de aluminium kronkels en plooien in schaduwen op de muren en straten.
Een onderbelichte en zeer actuele kant van het kunstwerk is de privacy-kwestie. Want op wat voor manier zijn onze gegevens nog privé? En hoe verhoudt dit zich tot overheids en hun werkwijze? En op welke manier hebben burgers zelf nog invloed op de gegevens die van hen bekend zijn? Doordat het enorme Deventer Raamwerk op het stadhuis geplaatst is, worden deze vragen letterlijk publiekelijk gesteld.
Het kunstwerk werd in 2020 door een landelijke commissie verkozen tot 1 van de 100 'sleutelwerken' in de openbare ruimte in Nederland.
Over de kunstenaar
Loes ten Anscher is een begenadigd ‘community arts kunstenaar’. In haar sociale projecten verbindt zij zich met een thema, een plek, maar vooral ook met een groep mensen. Altijd komt er iets bijzonders uit, waar haar liefde voor materiaal en ambachtelijkheid uit blijkt. Zij is een geëngageerd kunstenares, die in staat is mensen zich sterk verbonden te laten voelen met het eindresultaat. In 2020 ontvangt zij de Gulden Adelaar van de gemeente Deventer.