Fortuyn, Irene

IN ZICHT, 2019

IN ZICHT

De oude Proosdijtuin is door de komst van de nieuwe Bibliotheek naar de Stromarkt, opnieuw in gebruik genomen. Een beeldbepalend element in deze tuin is de enorme rode beuk. Irene Fortuyn nam deze beuk als uitgangspunt voor haar werk.

Lees meer

In het kunstwerk van Irene Fortuyn speelt de 375 jaar oude beeldbepalende beuk, waarvan de kroon de tuin van de bibliotheek van schaduw voorziet, de hoofdrol.  

De prachtige stam van de rode beuk is niet te zien omdat deze aan het oog onttrokken wordt door de schutting. Het kunstwerk, met de titel 'IN ZICHT' van Irene Fortuyn maakt de achterkant van deze stam in brons zichtbaar. Zo wordt de stam van de beuk, dubbel aan het zicht onttrokken, toch weer in zicht gebracht.

Juist hier, in de tuin van de bibliotheek, is dit werk passend omdat de bibliotheek een plek is van kennis en bevragen. Een plek waar (zoals ook in de kunsten) het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt.

Over de kunstenaar
Irene Fortuyn (Geldrop, 1959) noemt zichzelf een ruimtelijk kunstenaar. In de jaren 80 begint ze met het maken van installaties en beelden en breidt haar oeuvre in de loop der tijd uit met het ontwikkelen van parken en het onderzoeken van landschappen.

Irene Fortuyn olgde in Nijmegen de lerarenopleiding en ontmoette in Arnhem Robert O'Brien (Bromyard, Engeland, 1951). Vanaf 1983 werkten ze samen. Toen O'Brien in 1988 overleed, besloot Irene Fortuyn de kunstenaarsnaam Fortuyn / O'Brien aan te houden als was het een logo.

In de buurt