Mes, Hans

Johannes van Vloten, 1996

Johannes van Vloten

Hans Mes maakte dit beeld, dat bestaat uit een ruimtelijke tekening van brons, als eerbetoon aan Johannes van Vloten. Van Vloten wordt gezien als één van de grondleggers van het humanisme en heeft veel betekent voor Deventer.

Lees meer

Dit beeld is een eerbetoon aan het gedachtegoed van Johannes van Vloten en aan de betekenis die hij had voor Deventer. Hans Mes realiseerde een open constructie van brons, bijna als een ruimtelijke tekening. In het beeld zie je mensfiguren, een gezicht, maar ook tekst. De vier figuren in het beeld zijn met elkaar verbonden. Hiermee laat de kunstenaar zien dat we verbonden zijn met elkaar en wel ieder onze eigen verantwoordelijkheid dragen. Een van de figuren schrijft als het ware op het lichaam van de ander. Een andere figuur heeft het gezicht van Van Vloten en het lijkt alsof hij de andere figuren omarmt. Er is ook een niet volledige figuur weergegeven; bewust zijn hier onderdelen weggelaten, om aan te geven dat niets perfect kan zijn.

Het beeld staat bewust op deze plek. Op de achtergrond van het beeld zie je de Atheneum Illustre waar Van Vloten les heeft gegeven. Je ziet dit gebouw door het beeld heen. Van Vloten heeft zich ingezet voor het onderwijs in Deventer. Het beeld is in 1996 geplaatst, toen werd herdacht dat het Humanisme 250 jaar geleden in Nederland is begonnen (1746). Deventer toen en nu.

Over Johannes van Vloten
Johannes van Vloten (1818-1883) was een zoon van een dominee en studeerde, net als zijn vader, theologie, maar werd géén dominee. Hij werd leraar omdat hij onderwijs belangrijk vond. Deventer had in die tijd een universiteit, Atheneum Illustre. Daar werd hij hoogleraar en later rector.
Johannes van Vloten wordt gezien als een van de grondleggers van het moderne humanisme. Het moderne humanisme houdt zich bezig met de vraag hoe mensen een aangenaam en gelukkig leven kunnen leiden. Van Vloten schreef boeken over geschiedenis, politiek, literatuur en letterkunde.

Over de kunstenaar
Hans Mes studeerde aan de Academie Minerva in Groningen in de studierichtingen beeldhouwen en monumentale vormgeving. Zijn atelier bevindt zich in de stad Groningen, maar hij werkt wereldwijd op locatie. Mes maakt als beeldhouwer sculpturen in brons en steen, maar gebruikt daarnaast ook andere materialen, zoals koper en staal. 

 

 

In de buurt