Stuk, Matjaz

Reflections, 1992

Reflections

Dit kunstwerk van Matjaz Stuk is gemaakt bij de herinrichting van de Brink in 1993. Het bestaat uit een labyrint in het plaveisel dat is uitgevoerd in zwart-witte natuurstenen banen en een verhoging met trappen van graniet.

Lees meer

Het kunstwerk ‘Reflections’ staat op de locatie waar voorheen het Deventer kantongerecht gevestigd was. Ook de 8 paalgaten van het schavot zijn hier terug te vinden.
Het kunstwerk bestaat twee delen: een labyrint en een kleine trapopgang. In het midden van het labyrint is een vis te zien. Het kunstwerk verwijst naar de rechtspraak, met het labyrint als symbool voor het leven, de weg die je aflegt. De verhoging met trappen is een verwijzing naar het schavot.

De titel 'Reflections' komt uit het gedicht dat in de buitenste ring van het labyrint is weergegeven. Het kunstwerk staat in de volksmond ook bekend als 'Speakers Corner'.

De eerste regels van het gedicht zijn:

‘I used to live in a city
which used tob e an island
by the hand of men.’

Over de kunstenaar
Matjaz Stuk werkt zowel individueel als in een duo met Alena Hudcovicova. Deze samenwerking is bekend onder de naam ‘Gulliver Projects’. Naast werk in de openbare ruimte realiseren ze ook sociaal geëngageerde projecten, installaties en schilderijen. 

In de buurt