Broerken, Egbert

Plattegrond Deventer in brons, 2008

Plattegrond Deventer in brons

Op deze bronzen maquette is de complete bebouwing van de binnenstad op schaal terug te vinden. De driedimensionale stadsplattegrond met een doorsnede van anderhalve meter is een cadeau van de 75-jarige Rotary Deventer aan de stad.

Lees meer

De 2,5 ton wegende maquette is uniek voor Nederland. Andere steden kennen wel plattegronden in brons maar nergens staan er alle gebouwen op. De maker is de Duitse kunstenaar Egbert Broerken. Blinden en slechtzienden krijgen door deze maquette 'tastbare' informatie over de stad. Ook staan er in braille aanvullende gegevens, onder meer over de geschiedenis van Deventer.

Over de kunstenaaar
Egbert Broerken (Hovestad, 1950) is een Duits beeldhouwer. Hij studeerde aan de Fachhochschule Münster Design en gaf later les aan de Fachhochschule für Design in Dortmund. Broerken is voornamelijk bekend van zijn maquettes van binnensteden die hij aanvankelijk maakte voor slechtzienden en blinden. De maquettes worden voorzien van zowel braille als regulier schrift. Hoewel blinden en slechtzienden de aanvankelijke doelgroep waren, hebben de maquettes ook waarde als trekpleister voor toeristen en bewoners.

In de buurt