Oproep: Een tegenbeeld voor President Steyn

Naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties en alle discussie rondom de voortdurende impact van kolonialisme, heeft ook het beeld van President Steyn aan de Stationsstraat in Deventer opnieuw tot ophef geleid. Kunstenlab roept kunstenaars op: ontwerp een artistieke reactie op dit kunstwerk, een tegenbeeld.

 

Ophef
Het beeld van President Steyn is in augustus en september meerdere keren beklad met het woord ‘racist’. Ook was het in de gemeenteraad afgelopen zomer onderwerp van het debat. Steeds meer mensen zien het beeld als een verheerlijking van de westerse onderdrukking. Volgens hen verwijst het naar het koloniale verleden van Nederland. De ophef rond het standbeeld in Deventer beeld is geen uitzondering. In Nederland en de rest van de wereld speelde in het afgelopen jaar namelijk vaker de discussie rond historische (stand)beelden.

Hoe kunnen we omgaan met dit soort beladen beelden? Moeten we ze volledig verwijderen uit het straatbeeld? Of is het beter om meer uitleg over het verleden te geven? Steeds vaker wordt een ander idee voorgesteld: de beelden moeten blijven staan, maar er moeten nieuwe beelden bij gezet worden. Deze nieuwe beelden moeten reageren op het oude. Zo kan er een nieuwe blik op de geschiedenis ontstaan.

Boekenweek: tweestrijd 
Kunstenlab roept kunstenaars nu op om een idee-schets in te zenden voor een ‘tegenbeeld’ voor het beeld van president Steyn aan de Stationsstraat.
De aanleiding voor deze oproep is de Boekenweek 2021 met het thema ‘tweestrijd’. Kunstenlab ziet tweestrijd in de manier waarop het oude beeld tot discussie leidt, en ook in de interactie tussen een beeld en tegenbeeld: hoe verhoudt het tegenbeeld zich tot het bestaande beeld?

Uitvoering 
Van de inzendingen wordt een tentoonstelling samengesteld in de projectruimte van Kunstenlab. Drie inzendingen mogen tegen een vergoeding van € 500,- verder uitgewerkt worden tot een schetsontwerp. Deze schetsontwerpen zullen te zien zijn in de projectruimte en in de Kunstenlabsteeg. Van deze drie voorstellen wordt er één geselecteerd om als tijdelijk kunstwerk te worden uitgevoerd. Voor de uitvoering daarvan is een budget van
€ 5.000 excl. BTW beschikbaar.

Meedoen? Lees de volledige oproep en de voorwaarden waar je inzending aan moet voldoen op de website van Kunstenlab.

 

Afbeelding: RTV Oost

Terug naar nieuws