Kunstwerk uit Heino tijdelijk te zien aan de Hofvijver in Den Haag

Het kunstwerk ‘De Bredenhorst’ dat Linda Nieuwenstad in 2016 maakte voor de Canon van Overijssel, is tijdelijk verhuisd van Heino naar Den Haag. 

Bloemenpromonade
Het kunstwerk van Linda Nieuwenstad staat deze zomer op een prachtige plek aan de Hofvijver in Den Haag. Het kunstwerk maakt deel uit van de Bloemenpromenade, dat in kader van het 200 jarig bestaan van het Mauritshuis wordt gehouden. De Bloemenpromenade is tot 22 augustus te bewonderen op het schelpenpad langs de Hofvijver in Museumkwartier Den Haag.


Kunstwerk
De oorspronkelijk locatie van het kunstwerk is de plek in Heino waar tot 1804 een grote havezate heeft gestaan: de Bredenhorst. Het kunstwerk is een historisch boeket dat is gebaseerd op bloemstillevens van Nederlandse schilders uit de 17de en 18de eeuw. In het bloemstuk zitten bloemen waarvan de kleuren overeenkomen met de kleuren van de luiken van de zeven verschillende landgoederen in de omgeving van Heino. Zo schenkt het werk aandacht aan het historisch kleurgebruik in Overijssel, waar landgoederen een stevig stempel gezet hebben op het landschap. De provincie kent vele tientallen buitenhuizen met sierlijke tuinen, lanen, parken en bossen. Aan kronkelwegen langs kleinschalige akkers in de omgeving staan vaak nog boerderijen die vanouds bij het landgoed hoorden. Deze pachtboerderijen zijn te herkennen aan de gekleurde luiken. De kleuren zijn veelal ontleend aan het familiewapen van de adellijke bewoners. Eind augustus keert het kunstwerk weer terug naar zijn originele plek in Heino.

Kunstenaar
Linda Nieuwstad maakt drie dimensionaal werk en heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd als maker van weelderige bloemstillevens – niet geschilderd op doek of paneel, maar gemaakt van uitgesproken industriële materialen als plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal. En in een formaat dat een gemiddeld standbeeld van voorname staatsmannen overtreft. In de monumentale bloemstukken van Nieuwstad kun je behalve met het oog soms ook haast lijfelijk ronddwalen. Het bezorgt de kijker een gevoel dat het midden houdt tussen ‘bevreemdend’ en ‘overweldigend’.

Canon van Overijssel
Dit kunstwerk van Linda Nieuwstad is tot stand gekomen in het kader van het project canonkunst. In 2016 zijn er 15 kunstwerken binnen het canonkunstproject gerealiseerd. De werken markeren gebeurtenissen die voorheen onzichtbaar waren en vertellen verhalen over de geschiedenis van Overijssel. Er is een routekaart beschikbaar waarmee je zelf op pad kunt om de kunstwerken te ontdekken. De kaart is onder andere gratis verkrijgbaar bij de receptie van Kunstenlab. Lees meer over het canonkunstproject: https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/canonkunst

Fotograaf: Jan Willem Kaldenbach

Terug naar nieuws