
Het kunstwerk van Rob Sweere stond al even in het Worpplantsoen, maar nu is hij ook officieel toegevoegd aan de Buitenkunst in Deventer website. Nieuwsgierig welk verhaal er achter deze futuristisch ogende sculptuur schuilgaat? Hieronder lees je er meer over.
Plek en opdrachtgever
De Worp of Worpplantsoen is de oudste openbare wandelplaats van Nederland. Al in de middeleeuwen zochten de bewoners van Deventer hier rust en ontspanning. Het plantsoen maakt onderdeel uit van het uiterwaardengebied. Werkgroep Waanders, die zich ten doel stelt om het Worpplantsoen in Deventer te verfraaien, zette in 2020 een opdracht uit voor een kunstwerk voor in het park. Daarbij was het belangrijk dat het kunstwerk aansloot bij de natuur en de functie van het gebied als overstroomgebied.
WORPSCAPE
De keuze viel op het voorstel van kunstenaar Rob Sweere. ‘WORPSCAPE’ lijkt op een eigentijdse Ark van Noach; een kruising tussen een schip, onderzeeër en een ruimtevaartuig. Rob Sweere ziet het werk als een voertuig om de natuur van de wereld te redden. Midden in het werk zit een plateau met aarde waarop de natuur zijn gang kan gaan zonder bemoeienis van de mens. Met behulp van kinderen uit de buurt werd na de plaatsing dit binnenste gedeelte van het kunstwerk gevuld met aarde van verschillende plekken en zaadjes. Na verloop van tijd ontstond er op het plateau een mini-ecosysteem; een nieuw stukje natuur voor de toekomst. Het kunstwerk van Rob Sweere beschermt dit nieuwe stukje natuur tegen het hoge water dat een of twee keer per jaar het gebied doet overstromen.
Onthulling en IJsselbiënnale
In de zomer van 2021 is het werk geplaatst en op 15 mei werd deze officieel onthuld. Dichter Robin Bleeker schreef een gedicht dat werd opgedragen tijden die onthulling. Het hele gedicht kun je hier teruglezen. ‘WORPSCAPE’ was ook onderdeel van de IJsselbiënnale 2021 onder het thema ‘TIJD, TIJ en TIJDELIJKHEID’.