Binnenkort nieuw werk van Rob Sweere in Deventer: Worpscape

Zijn ruimtelijke installaties zijn op verschillende plekken in Nederland permanent te bewonderen, zoals Arnhem, Zaandam, Nijmegen, Amersfoort en Zwolle. In het Deventer Havenkwartier staat van zijn hand al de Lucy Cube, maar in het voorjaar krijgt Deventer een nieuw permanent werk van Rob Sweere: Worpscape.

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds duidelijker waar te nemen. Kunnen we de natuur nog redden? Volgens Sweere is de oplossing simpel: door er niet aan te zitten. Hij ontwierp een hedendaagse Ark van Noach: Worpscape is een sculptuur dat tussen een schip, onderzeeër en een ruimtevaartuig inligt en dat een stuk natuur moet veiligstellen voor de toekomst. En niet alleen voor toekomstige natuurrampen: het Worpplantsoen overstroomt wel eens in de winter. Ook voor hoog water beschermt het schip.

De natuur de natuur laten
Binnenin het schip groeit een mini-ecosysteem. Dit groeit uit een stuk grond dat is samengebracht door de bewoners van de wijk. Zij zullen het kunstwerk namelijk gaan vullen met aarde uit hun tuinen. Worpscape zal binnenin met de tijd veranderen en groeien en hoe is nog onbekend. Mensen mogen kijken naar dit stuk natuur, hoe het zich ontwikkelt, wat er groeit, maar ze mogen er niet aan komen! Wie langs Worpscape komt, kan er ook even bij gaan zitten. Je kunt erop tot rust komen, of anderen in het park ontmoeten.

Opening uitgesteld
Sweere maakte het werk voor het stadspark de Worp op initiatief van buurtbewoner Ton Geldermans. Die stelde voor een kunstwerk te laten maken voor het park vanuit werkgroep Waanders, die zich inzet voor het Worpplantsoen. Worpscape zou oorspronkelijk al geopend worden tijdens de IJsselbiënnale in 2020. Aangezien de biënnale dat jaar niet doorging vanwege de coronapandemie, werd ook de plaatsing van Worpscape uitgesteld naar 2021. Op dit moment is Sweere bezig met de constructie van het sculptuur. Een deel staat al buiten bij zijn atelier. Deze week zal hij het tweede deel bevestigen aan het eerste deel.

Hoe het schip er precies uit gaat zien, laat nog even op zich wachten. De schets licht al een tipje van de sluier op. De opening staat gepland voor het voorjaar.

Kijk ook op www.robsweere.com voor meer van zijn projecten.

Terug naar nieuws