Uitgelicht: Weerzin of weer zin? In Uit je hokje bepaal je je eigen pad.

Sommige kunstwerken in de openbare ruimte zijn er maar tijdelijk – soms wordt een werk weggehaald vanwege een herinrichting, een ander helaas gestolen. Maar er zijn ook werken die juist gemaakt zijn om tijdelijk te bestaan, zoals Uit je hokje – LHBTABDC door Circus Andersom, voorheen Circus Engelbregt, van Martijn Engelbregt. Van ruim 150 stemhokjes bouwden zij een doolhof, waarin bezoekers al lopend voor keuzes kwamen te staan rondom gender, identiteit en seksualiteit.

 

Uit je hokje draait om de interactie met de bezoekers en tussen de bezoekers. Met een stuk fruit in de hand loop je het doolhof in. Daar kom je voor allerlei keuzes en vragen te staan, die uitnodigen om na te denken over je eigen seksuele identiteit. Je keuzes bepalen tegelijkertijd je pad door het doolhof: Weerzin (rechts) of weer zin (links)? Op (rechtdoor) of onder (links)? Klaar (rechtdoor) of komen (links)? Middenin ontmoet je andere bezoekers, en worden de stukken fruit in een blender samengevoegd om sap van te maken.

De boodschap van het werk? Iedereen bewandelt zijn/haar/diens eigen pad, en dat levert juist veel moois op.

Gemeente Deventer gaf opdracht om dit kunstwerk te ontwikkelen in samenwerking met Kunstenlab, om uit te dragen dat Deventer zich inzet voor LHBTI-emancipatie. Uit je hokje was voor het eerst te bezoeken op Roze Zaterdag 23 juni 2018 op het Grote Kerkhof in Deventer. Op 5 mei 2019 was het nog eens te bezoeken op het Bevrijdingsfestival in Amsterdam. Van de actie in het doolhof op Roze Zaterdag is een film gemaakt door Menno Boersma van Een Koala. Dit tweede deel van Uit je hokje is op 26 april 2018 onthuld en tijdelijk tentoongesteld op het stadhuis in Deventer.

Nieuwsgierig geworden? Je vindt een impressie van Uit je Hokje – LHTBABC op YouTube.
Bezoek voor meer informatie ook www.uitjehokje.nl.

Terug naar nieuws