Uitgelicht: “Alle geluiden die u hier hoort, vormen instant Compositie #003”

Op 13 september is kunstproject Eilandje geopend op het Vogeleiland. Daar zijn nu kunstwerken te zien die speciaal voor het project zijn gemaakt door vijf Deventer kunstenaars. De kunstenaars lieten zich inspireren door de omgeving van het eiland. Een van die kunstwerken is “Instant Compositie” door Jeroen Diepenmaat.

 

Een compositie in het hier en nu
Diepenmaat wil de bezoeker bewust maken van de geluiden van het eiland. Hij wilde daarvoor een ‘field recording’ maken, maar op zo’n opname hoor je alleen geluiden die al zijn geweest. Dus, om je in het hier en nu te brengen, maakte hij een plek die uitnodigt om zelf te luisteren. Een plek waar de natuur zelf, in het moment en met de luisteraar, een compositie schrijft.

Jeroen Diepenmaat laat de omgeving spreken en maakt het tot kunst: net zoals kunstwerken in museumzalen titelbordjes dragen, verandert Diepenmaat dit stukje eiland in een kunstwerk door een bordje te plaatsen. “Alle geluiden die u hier hoort, vormen instant Compositie #003.”

Welke geluiden kun je onderscheiden? Komen ze van dichtbij, of verder weg? Zijn het geluiden uit de natuur, of de stad?  Zijn er geluiden die je verrassen?
(Hoe langer je staat, hoe meer je hoort.)

Wat hoor jij? En, op welk punt sluit jij de compositie weer af?

Meer composities in Deventer
Jeroen Diepenmaat bedacht het project naar aanleiding van het project Eilandje, maar besloot dat er nog veel meer plekken in Deventer zijn die composities voortbrengen, als je maar de tijd neemt om even stil te staan. Er zijn dus nog meer museumbordjes te vinden in de stad! Bijvoorbeeld bij de spoorbrug die, als je er op het juiste moment stilstaat, wel lijkt te zingen.

Nog tot 15 november is Jeroens Instant Compositie voor project Eilandje en de andere bijdragen te zien op het Vogeleiland. Jeroen houdt ook speciale luistersessies bij zijn werk. Houd zijn facebookpagina in de gaten voor de volgende editie. Of ga zelf op ontdekking in Deventer naar die andere spontane composities!

 

Terug naar nieuws