‘Transitie’ verplaatst van Venenpark naar Holterkolk

Omdat er nieuwe woningen gebouwd worden in het Venenpark moest er een nieuwe plek komen voor de sculptuur van Marieke de Jong. Vervelend? Helemaal niet, want een verplaatsing was nadrukkelijk onderdeel van het idee van het kunstwerk.

Verplaatsing als symbool

‘Transitie’ is een kunstwerk dat symbool staat voor de veranderingen in de Rivierenwijk. Vanaf het begin af aan was het de bedoeling dat het kunstwerk in de toekomst mee zou ‘reizen’ met de bouwwerkzaamheden in de wijk. Nu was het tijd om die wens van het kunstwerk in vervulling te laten gaan. ‘Transitie’ moest wijken voor de nieuwe woningen in het Venenpark in de Rivierenwijk. Het kunstwerk heeft inmiddels een mooie nieuwe plek gevonden: het werk staat in het parkje tussen het water van de Holterkolk en de aangrenzende weg. Zo kan het kunstwerk voorbijgangers herinneren aan, en verzoenen met, de veranderingen in de Rivierenwijk.

Over het kunstwerk

Het kunstwerk bestaat uit een geometrisch bouwsel van zwarte stalen balken. Door die balken ontstaan er overal waar je kijkt vierkante en rechthoekige ruimtes. Als je er doorheen loopt, lijkt het een poort of doorgang. Een doorgang betekent meestal ook een overgang: een transitie. Het kunstwerk gaat over beweging, een verplaatsing van de ene staat naar de andere. Het kunstwerk is ontstaan op initiatief van het actieprogramma Leefbare Rivierenwijk van de gemeente Deventer en Rentree.

 

Over de kunstenaar

Marieke de Jong volgde de richting Autonoom Ruimtelijk aan de kunstacademie ArtEZ en voltooide in 2011 haar MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij werd in 2013 genomineerd voor de Prix de Rome. Marieke de Jong maakt site specific installaties in zowel musea als in de publieke ruimte. Door te werken vanuit historisch onderzoek, hedendaagse of contextuele noden van een specifieke plek maakt ze de kwaliteit ervan zichtbaar.

Terug naar nieuws