‘Street Art Streets’ Deventer wint de Deventer Promotieprijs

De Deventer Promotieprijs 2023, een jaarlijkse onderscheiding voor mensen uit Deventer die bijdragen aan de naamsbekendheid en promotie van de stad, is naar ‘Street Art Streets’ Deventer gegaan. Initiatiefnemers Egbert Scheffer en Mano Scherpbier geven volgens de jury de Deventer historie op een unieke wijze weer via murals – moderne muurschilderingen.

De muurschilderingen vertellen verhalen over Deventer en linken zo ‘vroeger’ met ‘nu’. Van oude industrie naar nieuwe bestemmingen om te wonen en werken. De handelslocaties, ijzergieterijen en tapijtfabrieken die Deventer deden opleven tijdens de Hanzeperiode in de middeleeuwen en recenter nog de industriële revolutie, maken vandaag de dag plaats voor wonen en plezier. Street Art Streets probeert deze verhalen uit het verleden te vertellen op moderne wijze.

“Het project ‘Muren en Buren’ in de Sluiswijk in Deventer is bovendien een fantastisch voorbeeld dat aantoont hoe verhalen in muurschilderingen bewoners aan elkaar kunnen verbinden en woonwijken leefbaarder maken. Street Art Streets maakt goed zichtbaar wat wij doen en wie wij zijn in Deventer” aldus juryvoorzitter wethouder Thomas Walder.

Murals in Deventer van ‘Street Art Streets’

I am Eelco
MuralPUNT, 2019

GOMAD
Zonder Titel, 2020

Will-Yoow
Vrijheidsmonument 75 jaar Vrijheid, 2020

Egbert.EGD (Egbert Scheffer)
Portret Mr. H.F. de Boer, 2019

Moorman, Johan
Chemical Brothers, 2019

Joshua, Joren
Deventer 1250 Mural, 2018

Rumble, Danny
zonder titel, 2019

Deventer Promotieprijs
De Deventer Promotieprijs werd dit jaar voor de 29e keer uitgereikt. De top 4 genomineerden werden op het podium uitgebreid in het zonnetje gezet. Naast Street Art Streets waren dit Museum EICAS, DAVO Bieren en horecatrio Max Hertzdahl, Michael Hoeksema en Valentijn Bergers. Deze mensen en organisaties leveren allemaal een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid en bekendheid van Deventer als prettige plek om te leven, werken, leren en ontspannen.

De Deventer Promotieprijs wordt sinds 1995 jaarlijks georganiseerd door Deventer Marketing (voorheen VVV Deventer) en uitgereikt door wethouder Economie & Citymarketing Thomas Walder. De prijs bestaat uit een kunstwerk dat voor de winnaar persoonlijk wordt gemaakt door de Deventer edelsmeden van MinkKoot.

Eerdere winnaars waren onder meer: binnenstadsmanager Peter Brouwer, rapper Snelle, interieurwinkel Carlos in Huis, Saxion, Bussink Koek, Theater Bouwkunde, NV Bergkwartier, Go Ahead Eagles en Özcan Akyol. Vorig jaar ging de Deventer Promotie Prijs naar het team van Matz Carwash.

Terug naar nieuws