Muggeplein kunstwerk rijker

Deventer, vrijdag 26 juni 2020

In alle vroegte is vrijdagochtend een kunstwerk geplaatst op het Muggeplein in Deventer; Squares van kunstenaar Aam Solleveld. Het kunstwerk is een initiatief van omwonenden en sluitstuk van een traject waarin het plein opnieuw is ingericht.

Kunstopdracht

De buurtbewoners hadden de wens om de herinrichting van het Muggeplein te bekronen met een kunstwerk dat verwijst naar de rijke geschiedenis van deze plek. Naar aanleiding daarvan is er een kleine werkgroep gevormd van bewoners. Kunstenlab is gevraagd om hen te begeleiden bij een kunstopdracht. Het resultaat is het kunstwerk Squares van Aam Solleveld.

Inhoud kunstwerk

De vierkanten met diagonalen verwijzen naar hedendaagse bouwtekeningen waar objecten worden aangeduid met een rechthoek en een kruis. De 4 hoeken staan voor de 4 straten die uitkomen op het plein. Zwart-wit contrasteert met de kleuren aan het plein en vormt daardoor de verbindende factor tussen diverse bouwstijlen rondom het plein. Het werk verwijst naar de veranderingen die deze plek zo kenmerken: de afbraak en opbouw van de wijk door de eeuwen heen, én de veranderingen die ongetwijfeld ook in de toekomst nog zullen volgen.

Feestelijke onthulling

Op zondagmiddag 13 september is het kunstwerk feestelijk onthuld door wethouder Carlo Verhaar en een aantal jonge buurtbewoners. Het kunstwerk is nog niet helemaal af.

Aanleiding

Het Muggeplein is een plek met een rijke geschiedenis. Het is niet altijd een plein geweest. Vanaf de 15e tot diep in de 19e eeuw stond hier het Sint Geertruiden- of Pestengasthuis. De huidige Fermerie (nu buurthuis) is het enige restant van het voormalige gasthuis. De naam verwijst nog naar het militaire hospitaal dat hier tot begin 1900 was gevestigd. Pas met de sloop van het gasthuis ontstond het plein. Rondom het plein waren stegen met oude huizen waar de bewoners in armoede leefden.
Een aantal jaren geleden heeft het voormalige politiebureau, dat hier ook stond, plaats gemaakt voor 10 nieuwe stadswoningen. Met name deze ingreep, gecombineerd met de nieuwe inrichting, leverde het Muggeplein een forse kwaliteitsimpuls op, met de allure van een kleinschalig stadspleintje. Het ontwerp voor deze metamorfose is in goed overleg tussen gemeente en wijkbewoners tot stand gekomen.
Bij de afronding van de werkzaamheden rond 2017 ontstond vanuit de buurt een sterke wens om de herinrichting van het Muggeplein te bekronen met een kunstwerk dat op een of andere manier ingaat op het rijke verleden van deze plek.

Over de kunstenaar

Aam Solleveld woont en werkt in Amsterdam. Ze tekent ruimtes, soms met tape op de muur, met houtskool op papier of met lijnen in de lucht.
Aam Solleveld studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk is te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het S.M.A.K. in Gent. Daarnaast maakt zij werk in de openbare ruimte voor onder andere het OLVG West, de Rijksgebouwendienst en verschillende gemeenten. Meer informatie over de kunstenaar op de website van Aam Solleveld.

 

Het kunstwerk is gefinancierd door Buurtvereniging Noordenbergkwartier met bijdragen van Gemeente Deventer, Stichting Erven Witteveen, Stichting Jordenshofje. Met dank aan Kunstenlab.

Terug naar nieuws