Een tapijt voor de bibliotheek

Kunstenaarscollectief We Make Carpets installeert voor de ingang van de Bibliotheek Deventer de installatie Survey Marker Carpet. Dit is een kunstwerk dat bestaat uit duizenden aluminium meetspijkers die samen een patroon vormen. Uiteindelijk ziet het werk er als een soort tapijt uit. Hiervoor boren de kunstenaars heel precies gaatjes in het bordes van de bibliotheek met elektrische watergekoelde diamantboren. Dit duurt waarschijnlijk nog tot en met 28 augustus.

Meetspijkers of meetnagels worden in het dagelijks leven gebruikt door landmeters om een punt te markeren als referentiepunt. We Make Carpets koos voor dit materiaal omdat de bibliotheek een punt van ontmoeting is, een referentiepunt in de stad. Het hoekpunt van het bordes is bovendien een centraal punt op het plein. Op de meetspijkers staat het woord meetpunt straks in verschillende talen. Dat verwijst naar taal, waarvoor de bibliotheek een kennisplek is.

Het kunstenaarscollectief bestaand uit Marcia Nolte, Bob Waardenburg en Stijn van der Vleuten maakt installaties met gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven. Ze geven de in massa geproduceerde voorwerpen hun schoonheid terug. De installaties lijken vaak op hangende, staande of liggende tapijten. Het drietal werkte en exposeerde de afgelopen jaren over de hele wereld.

We Make Carpets

 

 

 

 

 

Terug naar nieuws