Deventer kunstenaars maken werk voor Vogeleiland

Vanaf zondag 16 mei is het kunstproject Eilandje te bezoeken op het Vogeleiland, schuin tegenover station Deventer. Vijf Deventer kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt geïnspireerd door dit monumentale eiland: Marieke de Jong, Esmay Groot Koerkamp, Elise van der Linden, Lobke Meekes en Femke Teussink. Zij reflecteren binnen het project Eilandje op de locatie Vogeleiland. Ze hebben werk gemaakt dat specifiek voor deze plek is ontworpen en juist hier betekenis draagt.

Deze editie van Eilandje staat in het teken van de natuur, en hoe we ons tot haar verhouden. Voor Lobke Meekes is de natuur een levend organisme, waarin alles met elkaar verbonden is, inclusief de mens, en deel uitmaakt van een ‘web van leven’. Elise van der Linden onderzoekt de invloed van de natuur op door mensenhanden gemaakte structuren. De mens als maker is ook voor Marieke de Jong een boeiend gegeven. Zij refereert met haar kunstwerk aan de koepel, waarmee Leonard Springer zijn zorgvuldig ontworpen park bekroonde. Esmay Groot Koerkamp ziet de natuur als spiegel voor haar gevoelsleven. Femke Teussink, tenslotte, neemt de natuur van het Vogeleiland met haar foto-installatie nadrukkelijk in bescherming tegen kwade invloeden.


Botaniseertrommel

Alle lijnen van het project komen samen in een bijzonder object, de botaniseertrommel, ontworpen door beeldend kunstenaar Loes ten Anscher. Daarin zitten een vijftal mysterieuze multiples, die iets te maken hebben met de kunstwerken op het eiland.

Praktische info
Eilandje is een initiatief van Loes ten Anscher en Eva Kleeman, directeur van de Ter Borch Stichting in opdracht van de Stichting Vogeleiland. Het project is geschikt voor kunstavonturiers en te zien tot en met 22 augustus. De botaniseertrommel kost €4,95 en is op te halen bij Parkcafé Mees (iedere dag open van 9.00 tot 17.00 uur) en bij het VVV, Brink 89.

Van Marieke de Jong en Loes ten Anscher is ook werk te zien in de openbare ruimte van Deventer.

Terug naar nieuws