
Het kunstwerk Zonnemaan is het resultaat van een particulier initiatief. ‘Zonnemaan’ is een pleidooi voor tolerantie en relativeert de vele wrijvingen in de samenleving; het brengt tegengestelden in harmonie bij elkaar.
Het kunstwerk Zonnemaan is in feite een pleidooi voor tolerantie en relativeert de vele problemen en wrijvingen in de hedendaagse samenleving vanuit de overtuiging: extremen leiden tot niets. Het werk brengt tegengestelden bij elkaar in een harmonisch, poëtisch verband.
Het beeld is samengesteld uit drie onderdelen. In het gras ligt een grote bol met daarop een sterschildpad. Op z’n rug zit een rustende haas onder een parasol. In de grote bol zie je de maan. De sterschildpad is een dierensoort die ook een relatie heeft met de kosmos. De trage schildpad wordt gezien als de drager van het aardse bestaan. In een bekende fabel verliest de haas het in een wedloop van de schildpad. De haas zit hier met een elegante parasol op het schild loom in de zon. De haas is in veel oude culturen een 'maandier'. De grote bol raakt het grasveld maar net en lijkt zo weg te kunnen rollen als de schildpad begint te lopen.
De zon, de aarde en de maan zijn hemellichamen die bij elkaar horen. En als je goed kijkt zie je dat dit beeld ook een kleine zonnewijzer is: het goudkleuringe puntje van de parasol wijst namelijk de tijd aan.
De verschillende elementen, die elkaars tegenstelling lijken te vormen, zijn in dit kunstwerk juist in harmonie met elkaar gebracht: schildpad en haas - langzaam en snel, zon en maan – dag en nacht.
Geschenk van buurtbewoners
De initiatiefnemers van dit kunstwerk zijn Jan en Marietje Braakman uit Schalkhaar, die al 50 jaar vlakbij Brinkgreven wonen. Ze wandelen graag in het mooi aangelegde park; ‘ Moge dit kunstwerk inspireren tot wederzijds respect en meer tolerantie, met name tussen religies. Of anders gezegd, zoals de titel van een tentoonstelling van de kunstenaar Grayson Perry luidt: ‘Hold Your Beliefs Lightly’. Extremen leiden tot niets. De gulden middenweg is meestal de goede oplossing’.
Het echtpaar schonk het kunstwerk aan de Dimence Groep en aan de bewoners van Brinkgreven.
Over de kunstenaar
Jan van IJzendoorn (1953, Tiel) volgde de opleiding monumentale kunst aan de kunstacademie in Arnhem en kreeg daar les van o.a. de bekende kunstenaar Peter Struycken. Hij werkt sindsdien zelfstandig in opdrachtsituaties binnen het publieke domein. Daarnaast wordt hij vaak ingeschakeld als adviseur of ontwikkelaar bij plannen door overheden, bedrijven en instellingen.