Slijkhuis, Jan

Zonder titel (Havikshorst flat), 1993

Zonder titel (Havikshorst flat)

De Deventer kunstenaar Jan Slijkhuis realiseerde 3 enorme muurschilderingen op flatgebouwen in de wijk Borgele; het gaat om de flats Bredenhorst, Havikshorst en Groenewold.

Lees meer

Twee van deze muurschilderingen zijn abstractie: het zijn ritmische composities van gekleurde vlakken die zich over het hoge trappenhuis uitstrekken. Door het perspectiefgebruik in het kunstwerk lijkt het gebouw nog hoger dan het is. 
Jan Slijkhuis is bij het maken van deze schilderingen uitgegaan van aan de ene kant de monumentaliteit van de schildering en aan de andere kant het kijk- en woongenot voor de bewoners.  

Jan Slijkhuis kreeg deze opdracht van woningcorporatie Onderdak, de voorganger van Woonbedrijf Ieder1. 

Over de kunstenaar
Deventer kunstenaar Jan Slijkhuis werkt zowel autonoom als in opdracht. Naast schilderijen maakt hij ook gouaches en foto’s. Hij heeft eveneens monumentale opdrachten uitgevoerd zoals deze grote muurschilderingen.
 
Jan Slijkhuis was betrokken bij veel initiatieven in Deventer, onder meer bij de oprichting van het Kreatief Centrum en de kunstuitleen in Deventer. Hij was ook jarenlang actief bij de landelijke BBK. In 1995 ontving Jan Slijkhuis de Gulden Adelaar. De Gulden Adelaar is de cultuur- en wetenschapsprijs van de gemeente Deventer. 

In de buurt