Weijl, Daan

Togen voor vier componenten, 1989

Togen voor vier componenten

Dit abstracte kunstwerk aan de Zutphenseweg is in 1989 gemaakt in het kader van het 150-jarig bestaan van AKZO-Deventer. Het bedrijf begon in 1838 met twee molens langs de IJssel maar in de loop der tijd verschoof de focus van graan- en meelverwerking steeds meer richting de chemische industrie. Daan Weijl verwijst in het kunstwerk naar het zoeken van syntheses, zoals dat in de chemische industrie werd gedaan.

Lees meer

Het constructivistische kunstwerk is gemaakt van beton en roestvrijstaal en bestaat duidelijk uit verschillende, schijnbaar losse, onderdelen. Weijl wilde de verschillende elementen op een bijna toevallige manier opbouwen tot een geheel. Alle onderdelen samen vormen een compositie die zichzelf in balans houdt. 

Over de kunstenaar
Daan Weijl is een beeldhouwer, schilder en tekenaar uit Wesepe. In zijn werk speelt hij graag op een intuïtieve manier met vorm en kleur, zonder direct naar herkenbare dingen te refereren. Hij werkt zowel autonoom als in opdracht. Hij heeft in Deventer verschillende monumentale opdrachten gemaakt, waaronder het ontwerp voor de schilderingen op het plafond van het stadhuis in 1982 dat helaas tijdens de grote verbouwing van enkele jaren geleden verloren is gegaan. 

In de buurt