Wint (met als heteroniem Jochem van de Wint; 1942 - 2006), Rudi / Ruud (Reindert Wepko) van de

zonder titel, 1996

zonder titel

Dit kunstwerk van Rudi van de Wint lijkt op een grote, open bloem. Het werd in 1996 geplaatst bij de opening van hogeschool IJsselland in 1996; nu Saxion geheten. De ronde bogen en de roestbruine kleur van dit werk vormen een scherp contrast met het hoekige witte gebouw waar het voor staat.

Lees meer

Het kunstwerk is bolvormig: het bestaat uit een aantal gebogen, smalle platen van cortenstaal (en staalsoort die verroest lijkt te zijn) die aan de onderkant aan elkaar vastzitten en bovenaan uit elkaar staan. Hierdoor ontstaat een soort bloemvorm waarvan de bloemblaadjes open staan. Omdat het kunstwerk zo aan een bloem doet denken, wordt het kunstwerk ook wel ‘de tulp’ genoemd. Het grote kunstwerk staat op een schuine sokkel die over de trappen van de school heen is gebouwd.
Oorspronkelijk kwam er een waternevel uit het beeld omhoog. Het kunstwerk stond pal naast de oorspronkelijke ingang van de school en als er wat wind stond vonden mensen het vervelend als ze nat werden. Daarom is de nevel uit praktische overwegingen stopgezet.  

Over de kunstenaar
Rudi (of Ruud) van de Wint (1942 - 2006) werkte in het begin van zijn kunstenaarschap vooral als schilder, later hield hij zich ook succesvol bezig met beeldhouwkunst en bouwkunst. Een van zijn bekendste projecten was De Nollen bij Den Helder, hier maakte hij in een duingebied allerlei beeldhouwwerken. Sommige beelden van cortenstaal hebben een gigantisch formaat. Hij is ook bekend om zijn zeer grote schilderingen, die hij in de nieuwe vergaderzaal van de Tweede Kamer aanbracht.

 

In de buurt