
In deze mural van GOMAD zien we ogen, planten, dieren en organische vormen. De mural is onderdeel van een groot bewonersinitiatief om het Hof van Adwaita te vergroenen, verduurzamen en verbinden.
In deze muurschildering staan de lotusbloem en de lotusvogel centraal. De vogel maakt met zijn lange staart en nek een verbinding tussen de hoge buitenwand en de lage onderdoorgang, waardoor je als het ware het hof binnen getrokken wordt. Dit was één van de doelen van deze schildering: maak de entree van het hof van Adwaita aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers.
De bladeren en bloemen vullen een groot deel van de buitenmuur aan de hofzijde en brengen het groene element op de wand. Het overige kleurgebruik is ingetogen en warm. De bakstenen zijn voor een deel niet beschilderd, waardoor de muurschildering mooi opgaat in het totale gebouw.
GOMAD liet zich voor dit kunstwerk inspireren door een tekst over de Hindu-God Brahmâ. In de tekst wordt verteld hoe Brahmâ aan zijn hoofden kwam. Brahmâ schiep uit zichzelf een vrouw en werd verliefd op haar. Zij probeerde aan zijn verliefde blikken te ontsnappen, maar telkens opnieuw kreeg Brahmâ er een hoofd bij om haar te kunnen blijven zien. De indringende ogen in de muurschildering verwijzen naar dit verhaal en lokken de voorbijgangers vanaf de straat richting de onderdoorgang om daar te gaan kijken.
Het portret van de dichter Adwaita lijkt vanaf hoogte tevreden op het hof uit te kijken.
Over de kunstenaar
GOMAD staat voor de graffiti-kunstenaar Marcus Debie. Zijn werk wordt gekenmerkt door een samensmelting van fotorealistische graffitikunst en grafische elementen. Hierdoor ontstaat een sterk totaalbeeld dat hij toepast op de ruimte of omgeving.
GOMAD werkt voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Zo zijn zijn muurschilderingen, grootschalige graffiti projecten en streetart canvassen te vinden in o.a. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden, Griekenland, Spanje, Verenigde Staten en Australië.
De kunstenaar GOMAD heeft een eigen stijl waarin ogen, planten, dieren en organische kleurvormen een belangrijke rol spelen.
Hof van Adwaita geschiedenis
Hof van Adwaita ligt in de Deventer binnenstad tussen de Assenstraat, Vleeshouwerstraat en de Kleine Overstraat. De entree van het hof ligt aan de Assenstraat.
Dit hofje uit 19e eeuw heeft een interessante geschiedenis. In 1873 werd op deze plaats een openbare Hogere Burgerschool voor meisjes opgericht. De zoon van de directrice, J.A. der Mouw, was dichter. Hij schreef onder het pseudoniem Adwaita, wat ‘tweeheidsloos’ (verschillend en toch één) betekent. Het hofje heeft deze naam gekregen.
Dit werk is gerealiseerd in samenwerking met de bewoners van het Hof van Adwaita, de Gemeente Deventer, Wonen Boven Winkels en Street Art Streets.
Street Art Streets
Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij vinden dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kan gebruiken. ‘Ons doel is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allemaal een uniek verhaal over de stad vertellen’, aldus Egbert. Inmiddels zijn de heren van Street Art Streets langzaam hun droom aan het verwezenlijken. Uiteraard zijn Mano en Egbert altijd op zoek naar geschikte grote zichtbare muren in de gemeente Deventer. Dus tips zijn welkom!