Schildkamp, Ben

Zeilen, 1986

Zeilen

Het kunstwerk staat op het Verlaagde Wellepad langs de IJssel. Het bestaat uit 6 objecten die allemaal zeilscheepjes uitbeelden en die een spel aangaan met de wisselende waterstanden van de IJssel.

Lees meer

De zeilen zijn gemaakt van gebogen, ijzeren plaatwerk, voor de masten is gebruik gemaakt van stalen buizen, die in natuurstenen voeten zijn geplaatst.
Het kunstwerk gaat -net als het daarnaast gelegen kunstwerk 'Prauwen' van Hans Rikken- nadrukkelijk een relatie aan met de omgeving en speelt een spel met het stijgende en dalende water van de IJssel. Beide werken verwijzen ook naar de haven die hier vroeger was.
De kunstenaars kregen de opdracht naar aanleiding van het herstel van de kademuur en samen met veertien andere kunstwerken vormen de beelden aan de Wellekade een onderdeel van het 'beeldlint' dat loopt vanaf het station via het Rijstherborghpark naar de IJsselkade.

Over de kunstenaar
Ben Schildkamp is een beeldhouwer die zijn objecten creëert met behulp van cortenstaal, hardsteen, stafijzer en lood. Door de uitdrukkingskracht van deze verschillende materialen ontstaat er een bepaalde spanning: het harde ijzer tegenover het zachte lood, de warmte van het roestige staal tegenover de kou van het steen. Deze tegenstelling zien we ook terug in de gebruikte vormen.
Schildkamp construeert strakke vormen, die hij combineert met gevonden elementen uit de industrie en de natuur.

In de buurt