Ringnalda, Else

Wie wind zaait, 1987

Wie wind zaait

'Wie wind zaait, zal storm oogsten' is een kunstwerk in het Rijsterborgherpark dat Else Ringnalda in 1987 maakte. We zien een vrouwenfiguur van brons. Zij kijkt aandachtig naar een klein steentje in haar hand, achter haar liggen enkele grote stenen van graniet.

Lees meer

Het bronzen vrouwenfiguur is bijna androgyn (niet mannelijk en niet vrouwelijk). De vorm van het figuur is niet realistisch, de ledematen lijken iets verlengd en er is weinig detaillering. De vrouw in zichzelf gekeerd, zonder beweging. Het kunstwerk staat symbool voor het idee dat de vrouw zo gefocust is op het steentje dat ze in haar hand heeft dat ze niet ziet wat ze veroorzaakt en er achter haar gebeurt.

Over de kunstenaar
Else Ringnalda is beeldhouwer en put haar inspiratie uit de vraag hoe de ideale wereld er uitziet. Een wereld waarin mensen respectvol met elkaar en de natuur omgaan. Vooral het concept van de Homo Ludens, ook wel de ‘spelende mens’, van Johan Huizinga is voor haar een belangrijk onderwerp.           

“Zij ziet haar beelden als figuranten in een utopie. Deze Homo Ludens zijn mensen die hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Zij bieden ruimte en hebben bewondering voor elkaars verschillen. Sommige beelden schommelen andere drijven op water waardoor zij in beweging zijn onder invloed van wind en stroming.” (bron: De Tuinen van Appeltern)

In de buurt