Raaijman, Ben

We’re on a mission from God, 2016

We’re on a mission from God

Het kunstwerk 'We're on a mission from God' legt een verbinding tussen de geschiedenis van de plek en de hedendaagse dynamiek van het paintballterrein.

Lees meer

Op een bijzondere plek, tussen de A1 en de Schipbeek, liggen de archeologische resten van het middeleeuwse Cistercienzer Vrouwenklooster Ter Hunnepe verstopt onder een verhoogd terrein. Inmidddels is dit ook het speelterrein van Paintballclub Anampa. Kunstenaar Ben Raaijman kreeg de uitdagende opdracht een kunstwerk te maken dat de beleving van het klooster zichtbaar maakt en tegelijkertijd een functie vervult voor de paintballclub.

'We're on a mission from God' legt een verbinding tussen de geschiedenis van de plek en de hedendaagse dynamiek: het schenkt aandacht aan de archeologische restanten van het klooster en het kloosterleven en nodigt aan de andere kant de paintballspelers uit om zich te verschuilen.

De plattegrond van het kloosterterrein is door de kunstenaar heel summier weergegeven in grote blokken. Op een aantal blokken staan houten schermen die verwijzen naar de Middeleeuwse boogramen die je in kloosters vond. Op een aantal plekken voelt het bijna alsof je door een gang loopt. In sommige blokken staan verzonken teksten: zij verwijzen naar de oorspronkelijke ruimtes van het klooster.

In 2017 is het bijbehorende spel (voor paintballers en andere bezoekers) gepresenteerd. Dat spel is te vinden bij de paintball-club en bij Kunstenlab. 

Over de kunstenaar
Ben Raaijman is landschapskunstenaar. Hij heeft talloze kleine en grote kunstprojecten gerealiseerd verspreid over heel Nederland. Veel kunstwerken van Ben Raaijman hebben ook een gebruiksfunctie: een plek om uit te kijken, te zitten etc.  

Zie ook Deventer Toen en Nu.