Dobberstein, Uwe

Waterwerk, 2015

Waterwerk

Een bijzonder kunstwerk staat in het water van de Bergsingel (Buitengracht) nabij de hoek van de Mr. H.F. de Boerlaan en de G.J.L. Ankersmitlaan. Het is het kunstwerk “Waterwerk” uit 2015 van Deventer (sier)smid Uwe Dobbelsteen, leerling van de siersmid Willem Jonkers III.

Lees meer

Diverse Raambuurters hebben zich hard gemaakt voor een nieuw object in de buurt, wat heeft geleid tot deze creatie van Uwe Dobberstein. Deze goudsmid kwam met het idee voor een roestvrijstalen raam, waarin het water als een soort vallend scherm naar beneden komt. Bovendien verwijst een raamwerk naar de ramen waarop linnen werden gespannen om gebleekt te worden. Aan deze ambacht ontleent onze wijk haar naam. Uwe heeft altijd in de Raambuurt gewerkt, maar nu is zijn atelier gevestigd in het Havenkwartier.

Over de kunstenaar
Uwe Dobberstein is een artisan, hij is geen kunstenaar en geen vakman. Hij werkt met metaal en vuur. Vuur in allerlei vormen, chemische reacties, bliksem, zichtbare energie. Hij is momenteel bezig met een hekwerk in opdracht, maar hij maakt ook graag sieraden. Uwe is heel lang geleden begonnen in Lonneker bij een boerenkunstsmid. Een echte vakman bij wie Uwe de basis heeft geleerd.

Eenmaal verhuisd naar Deventer ontmoette hij Willem, de grootste smid in de buurt, die werkte voor bijvoorbeeld paleis het Loo en Holland Amerika lijn. Hij maakte heel mooi werk, was een echte inspiratie. Hij is overleden en Uwe heeft de werkplaats overgenomen drie jaar geleden. Uwe zet de traditie van het smeden voort, het vuur van de smid blijft branden.

 

In de buurt