Szekeres, Karoly

Wachtende Moeder, 1999

Wachtende Moeder

Het beeld 'Wachtende Moeder' van Karoly Szekeres is gemaakt ter nagedachtenis aan de 14 Deventenaren tussen 1945 en 1950 gesneuveld zijn in Nederlands-Indië. Dit bronzen beeld van een moeder staat op een sokkel waarin zich 4 urnen bevinden die gevuld zijn met aarde van de erevelden op Java.

Lees meer

Het realistische beeld toont een naakte vrouwenfiguur: het is een moeder die haar hand zo om haar borst houdt dat het lijkt alsof ze op het punt staat om haar kind te voeden. Haar andere hand reikt naar de onderkant van de sokkel en wijst daarmee naar de 4 urnen. De uitdrukking van het gezicht is verdrietig. Samen met de tekst op de plaquette benadrukt het de ernst van dit monument. Dit beeld is gemaakt in opdracht van Stichting Indië Monument Deventer. 

Over de kunstenaar
Karoly Szekeres is een Deventer kunstenaar die vooral ruimtelijk werk maakt. Met traditionele methodes maakt hij beelden van verschillende materialen zoals hout, steen brons of een combinatie daarvan. Hij werkt in opdracht, ook voor Monumentenzorg, maar ook voor particulieren.

In de buurt