Will-Yoow

Vrijheidsmonument 75 jaar Vrijheid, 2020

Vrijheidsmonument 75 jaar Vrijheid

Will-Yoow maakte deze muurschildering (mural) in het kader van 'Overijssel viert 75 jaar bevrijding'. We zien twee duiven die samen de weg naar de vrijheid openen.

Lees meer

In de muurschildering maken twee duiven het lint los dat om Deventer gewikkeld is, om zo symbolisch de weg naar de vrijheid te openen en te laten zien. De kleuren rood, wit, blauw en oranje verwijzen naar de kleuren van de Nederlandse vlag en wimpel en daarmee naar de bevrijding. De kunstenaar heeft de actualiteit ook verwerkt; het hart voor de zorg in deze corona-tijd is erin verwerkt. Het hart verwijst ook naar het leven met liefde in de stad Deventer.

De kunstenaar werkte in deze schildering realistischer dan in zijn andere werk, juist om de boodschap van vrijheid helder over te kunnen brengen. De locatie is gekozen omdat vanuit hier de Wilhelminabrug goed te zien is en deze een grote rol heeft gespeeld in de oorlog. 75 Jaar geleden werd de brug in april 1945 heftig gebombardeerd.

Over de kunstenaar
Will-Yoow (Wiljo Damstra Rouwenhorst) woont en werkt in Deventer en is al jaren bezig met illustreren en doet dit op doek en op muren. Hij werkt met spuitbussen, latex, pen & potlood. Zijn stijl is surrealistisch, gemixt met graffiti/ streetart invloeden.

Over Street Art Streets
Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij vinden dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kan gebruiken. ‘Ons doel is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allemaal een uniek verhaal over de stad vertellen’, aldus Egbert. Inmiddels zijn de heren van Street Art Streets langzaam hun droom aan het verwezenlijken. Uiteraard zijn Mano en Egbert altijd op zoek naar geschikte grote zichtbare muren in de gemeente Deventer. Dus tips zijn welkom!

In de buurt