Spacecowboys (Albert Dedden en Paul Keizer)

Visman, 2011

Visman

De bronzen 'Visman' kijkt als een mythische wachter uit over de IJssel. De stadsheld is teruggevonden, die zal waarschuwen als de vijand in aantocht is, hij staat pal voor de stad en zal niet terugdeinzen als het water stijgt. Het beeld is een symbool voor de vroegere handelsproducten van Hanzestad Deventer.

Lees meer

'De Visman' staat vanaf de vernieuwde Pothoofdkade als wachter de stad te beschermen. De SpaceCowboys zeggen zelf dit: “De visman bestond eigenlijk al, hij lag op het Pothoofd als het ware verborgen onder de lagen stof van eeuwen. Dat hebben wij eraf geblazen."
De Visman is een meer dan manshoge, bijna mythisch aandoende figuur. Het beeld toont een gespierde man; een arbeider met de kop van een kabeljauw als hoofd en een mantel van graankorrels. Zowel de kabeljauw als de graankorrels verwijzen naar het handelsverleden van Deventer als belangrijke Hanzestad.
Beide producten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van de stad in de middeleeuwen en verwijzen naar deze plek als laad- en loskade van handelswaren. Het beeld is een blikvanger: door het formaat, de materiaalkeuze en de plaatsing van het beeld.

Het kunstwerk is door de Spacecowboys gemaakt naar aanleiding van de landelijke start van de Open Monumentendag die in 2010 in Deventer plaatsvond. De kunstenaars maakten het beeld op uitnodiging van de Stichting Open Monumentendag.  

Over de kunstenaars
De Spacecowboys, Albert Dedden en Paul Keizer, zijn twee beeldhouwers die sinds de jaren ‘90 een kunstenaarsduo vormen. Met hun atelier in Deventer en hun vele kunstwerken in de openbare ruimte, zijn ze zeer zichtbaar in de stad. Ook in de rest van Nederland voeren ze grote projecten in de openbare ruimte uit. Hun werk verraadt een voorkeur voor het poëtische, het vertellende door middel van thema's. Met daarbij aandacht voor vorm en inhoud en soms voorzien van een venijnig laagje.

In de buurt