Spacecowboys (Albert Dedden en Paul Keizer)

TreeDogHouse, 2016

TreeDogHouse

TreeDogHouse van de Spacecowboys is een kunstwerk dat is geïnspireerd door de geschiedenis van de locatie op het Landsherenplein. Het kunstwerk, dat bestaat uit een houten huisje met een gebeeldhouwde hond en een boom, weerspiegelt het boerenleven dat hier in het verleden geleid werd. Het is ook gemaakt om gebruikt te kunnen worden als podium of zitplek door mensen uit de omgeving.

Lees meer

Vlak nadat de Zandwetering is gegraven zijn er verschillende boerderijen gesticht in het gebied. Deze boeren waren een soort pioniers die buiten de ‘veilige’ stadsmuren waren getrokken om een nieuw bestaan op te bouwen. Op deze boeren en dit verhaal is TreeDogHouse gebaseerd. 

Het houten huisje is sterk geïnspireerd door oude Saksische boerderijen, en het is zo gemaakt dat mensen er doorheen kunnen lopen. Er is een duidelijke verwijzing naar een erf, met een hond die de wacht houdt en de eik die symbool staat voor de start en groeikracht van deze nieuwe buurt. TreeDogHouse is een ontmoetingsplek én de kunstenaars nodigen bewoners uit het werk als podium te gebruiken.

Over de kunstenaars
De Spacecowboys, Albert Dedden en Paul Keizer, werken sinds de jaren ‘90 samen als kunstenaarsduo. Met hun atelier in het Havenkwartier in Deventer, en hun vele kunstwerken in de openbare ruimte, zijn ze zeer zichtbaar in de stad. Ook in de rest van Nederland voeren ze grote projecten in de openbare ruimte uit. Hun werk verraadt een voorkeur voor het poëtische, het vertellende door middel van thema's. Met daarbij aandacht voor vorm en inhoud en soms voorzien van een venijnig laagje.

 

In de buurt