Jong, Marieke de

Transitie, 2015

Transitie

'Transitie' is een kunstwerk dat symbool staat voor de veranderingen in de Rivierenwijk. Het kunstwerk van beeldend kunstenaar Marieke de Jong is ontstaan op initiatief van het actieprogramma Leefbare Rivierenwijk van de gemeente Deventer en Rentree.

Lees meer

Het kunstwerk bestaat uit een geometrisch bouwsel van zwarte stalen balken. Door die balken ontstaan er overal waar je kijkt vierkante en rechthoekige ruimtes. Als je er doorheen loopt, lijkt het een poort of doorgang. Een doorgang betekent meestal ook een overgang: een transitie. Het kunstwerk gaat over beweging, een verplaatsing van de ene staat naar de andere.

Vanaf begin af aan was het de bedoeling dat het kunstwerk mee zou 'reizen' met de bouwwerkzaamheden in de wijk en zelf dus ook verplaatst zou worden en steeds een andere plek zou krijgen. In 2021 was het tijd om die wens van het kunstwerk in vervulling te laten gaan. ‘Transitie’ moest wijken voor de nieuwe woningen in het Venenpark in de Rivierenwijk. Het kunstwerk is toen verplaatst naar de huidige locatie. 'Transitie' staat nu in het park tussen het water van de Holterkolk en de aangrenzende weg. Zo kan het kunstwerk voorbijgangers herinneren aan, en verzoenen met, de veranderingen in de Rivierenwijk.

Over de kunstenaar
Marieke de Jong volgde de richting Autonoom Ruimtelijk aan de kunstacademie ArtEZ en voltooide in 2011 haar MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij werd in 2013 genomineerd voor de Prix de Rome. Marieke de Jong maakt site specific installaties in zowel musea als in de publieke ruimte. Door te werken vanuit historisch onderzoek, hedendaagse of contextuele noden van een specifieke plek maakt ze de kwaliteit ervan zichtbaar.

 

In de buurt