Segers, Paul

The Implanter, 2017

The Implanter

'The Implanter' is een kunstwerk van Paul Segers. Het is een beeld dat is gemaakt met industriƫle materialen en doet futuristisch. Paul Segers maakte dit werk voor de IJsselbiƫnnale 2017. Het kunstwerk heeft na afloop van het evenement hier een tijdelijke plek gekregen.

Lees meer

Paul Segers maakte dit tijdelijke kunstwerk voor de eerste editie van de IJsselbiënnale in 2017, en is geïnspireerd door de locatie waarvoor hij het maakte: de oude IJsselcentrale van Zwolle die in 2017 in fases afgebroken werd. Het beeld heeft een industrieel karakter en lijkt een futurstische machine diet zijn functie heeft verloren. De kern van zijn ‘Implanter’ bestaat uit onderdelen van een verouderde een deeltjesversneller (ion-ball implanter) die afkomstig zijn van de High Tech Campus in Eindhoven, de stad waar de kunstenaar woont en werkt. In 2017 schreef Alex de Vries over dit kunstwerk: ‘de energie van de maker is voelbaar tegenover de ontzagwekkende energie die door de IJsselcentrale kon worden opgewekt’. Paul Segers gaat in zijn werk een strijd aan met de materie en weet die met zijn verbeeldingskracht te winnen. Zo ontstaat als het ware een Stonehenge van de twintigste eeuw: een geheimzinnige plek die een spiritualiteit verraadt die we niet meer kunnen duiden.
Het kunstwerk verhuisde het najaar van 2017 naar het terrein van de Gasfabriek in Deventer. 

In 2017 vertelt Paul Segers over zijn werk in deze video

Over de kunstenaar
Paul Segers (Nederland, 1976) woont en werkt in Eindhoven en maakt sculpturen waarin idealisme en wanhoop worden verbonden. Zijn arbeidsintensieve constructies  lijken overblijfselen van een vergane wereld; als industriële fossielen die weer tot leven kunnen worden gewekt. Als beeldhouwer combineert hij technologie en ambachtelijkheid in constructies die een aanzien hebben van een archeologische vondst of een gecrashte UFO.

Meer info over de IJsselbiennale.

In de buurt