Bürgi (1939 - 2011), Jeanot

Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens, 1992

Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens

Dit kunstwerk werd speciaal voor voor het park van dit ziekenhuis gemaakt. Het bestaat uit een tekstwals van marmer die half verzonken is in de grond, met daarop een gedicht dat alleen leesbaar is als je de zware tekstwals laat draaien.

Lees meer

Beeldhouwer Jeanot Bürgi kreeg de vraag om een kunstwerk te ontwerpen voor het park van het ziekenhuis. Onderdeel van het kunstwerk is een draaibare granieten tekstwals. Er werd een oproep geplaatst om een passende tekst voor dit werk te schrijven, een tekst die verband heeft met de psychiatrie.

Het gedicht van Okke Jager werd hiervoor uitgekozen.

Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens
Verraadt ons aller angst zich niet
in wie het leven weerloos liet?
De glasglans stemt de blazer mild.
De kaarsvlam vormt de hand tot schild.
De krokus wijst beton zijn grens.
Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.

Okke Jager (1928-1992)

Achtergrond
In 1892 kreeg het St. Elisabethziekenhuis zijn vergunning voor het oprichten van een buitengasthuis, naast het huis in de stad. Net als twee andere parken in Deventer is ook dit terrein ontworpen door Leonard Springer. In 1992 werd het jubileum gevierd met onder meer een literaire prijsvraag. Deze werd gewonnen door Okke Jager die het onder een pseudoniem schreef. 

Over de kunstenaar
Jeanot Bürgi (1939-2011) studeerde aan de Kunstgewerbeschule in Luzern (Zwitserland). Hij was vooral beeldhouwer. In 1962 vestigde hij zich in Utrecht. Hier heeft hij meegewerkt aan groot project om de werfkelders aan de Oude- en Nieuwegracht te restaureren. Hij heeft een groot deel van de consoles ontworpen die je nog steeds onderaan de lantaarns aan deze grachten vindt.  In 1978 verhuist hij terug naar Zwitserland

In de buurt