We Make Carpets

Survey Marker Carpet, 2023

Survey Marker Carpet

Survey Marker Carpet bestaat uit ongeveer 4000 aluminium meetspijkers die samen een patroon vormen en aangebracht zijn in het Belgisch hardstenen bordes voor de ingang van de bibliotheek aan de Stromarkt in Deventer. Het maakt van het bordes van de bibliotheek een transitie zone van de normale wereld naar een ruimte die gemaakt is kennis te verdiepen, te verbreden en toe te passen.

Lees meer

In dit kunstwerk heeft het collectief gebruik gemaakt van meet spijkers (Survey Markers). Wie wel eens goed naar de grond heeft gekeken tijdens het wandelen is ze vast wel een tegengekomen, Een vaak roestig cirkelvormig stuk metaal met met een verdieping erin en een tekst erop. In Nederland staat er vaak MEET PUNT, maar in andere landen staat er ARPENTAGE, TOPGR PUNTO, MESS PUNKT of SURVEY POINT, soms kom je ze ook tegen met een bedrijfsnaam erop. 

Maar wat wordt er precies gemeten? En door wie? Is het meetpunt het punt vanaf, of waarnaar wordt gemeten? Wat in dit geval vast staat is dat de meetspijkers een beginpunt zijn voor de bezoekers van de bibliotheek voordat zij de de bibliotheek gaan bezoeken en een eindpunt voor hen die de bibliotheek bezocht hebben. Het maakt van de bezoeker zelf een meetpunt. Een punt vanaf waar gezocht kan worden naar nieuwe ideeën of een punt waarnaar alle beschikbare informatie toe kan vloeien.

Over de kunstenaars
In al hun kunstwerken maakt We Make Carpets (Stijn van der Vleuten, Marcia Nolte en Bob 
Waardenburg) gebruik van alledaagse materialen. Materialen die men doorgaans op straat, thuis of in een winkel tegen kan komen. Door deze materialen in grote hoeveelheden en buiten de bedoelde context te gebruiken wordt de bezoeker uitgenodigd na te denken over de schoonheid van het alledaagse. De patronen die We Make Carpets met hun werken maakt, ontstaan altijd vanuit improvisatie. Met z'n drieën beginnen de kunstenaars in het midden en beslissen zij al overleggende en makend de vormen van het werk. De basis voor de patronen die zo ontstaan zijn altijd de vormen van het materiaal en de dimensies van de lokatie waar het werk komt. Op deze manier ontstaat een werk dat uniek is voor de locatie.

Survey Marker Carpet is de eerste permanente kunst installatie in de openbare ruimte van
kunstenaars collectief We Make Carpets.