
Sinds 2015 staat er weer een kunstwerk op het Veldpaperplein. Het kunstwerk heet Staltafel en is gemaakt door de Spacecowboys. Nadat het kunstwerk 'De Klompendansers', dat eerst op het plein stond, gestolen werd, hebben de Spacecowboys op uitnodiging van het buurtcomité een nieuw werk gemaakt. 'De Staltafel' is een grote tafel met daarop een houten stal, met daarin een gebeeldhouwde pony die nieuwsgierig naar buiten kijkt in de richting van het dorp.
Dit werk is gebaseerd op de geschiedenis van het dorp Colmschate, dat door de gemeentelijke herindeling is ingelijfd bij de stad Deventer. Het kunstwerk gaat niet alleen over het dorp Colmschate dat verdwijnt. Het gaat over dingen die voorbij gaan of verloren zijn. Het is logisch en menselijk dat je dan met weemoed en verlangen terug denkt aan de tijd dat het er allemaal nog was. Het eerdere beeld dat hier stond, was ook een symbool voor het dorp en de bewoners en juist daarom vonden de bewoners én de kunstenaars het belangrijk dat er een nieuw kunstwerk zou komen op deze plek.
'Staltafel' is een kunstwerk dat verwijst naar de geschiedenis maar het is ook een vast punt op het plein. Een plek die gaat over kleinschaligheid, ambachtelijk, lokaal, samenkomen en intimiteit. Je kunt de tijd niet stil zetten, maar je kunt wel ergens even stil bij staan, een aanleiding om herinneringen op te halen! Zoals dat normaal gesproken ook gaat wanneer je met dorpsgenoten aan een tafel zit.
De grote tafel is gemaakt op zithoogte. De tafel heeft 5 poten, en elk van de poten verwijst naar één van de kernen: het dorp Colmschate en de vier buurtschappen. Uit de tafel lijkt een stal of schuilhutje te groeien. Het hutje is niet leeg: er staat een bronzen pony die parmantig vanuit haar stal het dorp in tuurt.
Over de kunstenaars
De Spacecowboys, Albert Dedden en Paul Keizer, zijn beeldhouwers die sinds de jaren ‘90 een kunstenaarsduo vormen. Met hun atelier in Deventer en hun vele kunstwerken in de openbare ruimte, zijn ze zeer zichtbaar in de stad. Ook in de rest van Nederland voeren ze grote projecten in de openbare ruimte uit. Hun werk verraadt een voorkeur voor het poëtische, het vertellende door middel van thema's. Met daarbij aandacht voor vorm en inhoud en soms voorzien van een venijnig laagje.