Bürgi (1939 - 2011), Jeanot

St. Agnes en het lam, 1972

St. Agnes en het lam

Het kunstwerk 'Sint Agnes en het lam' is een beeldengroep en handgreep ineen. Vroeger woonden op deze plek de zusters van het Gemene Leven. Zij hadden de heilige Agnes als patrones. Kunstenaar Jeanot Bürgi verwijst naar dit klooster door de heilige Agnes en begijnen af te beelden.

Lees meer

Op het rechterdeel van het werk zie je de heilige Agnes met in haar armen haar symbool, het lam. De associatie met het lam is waarschijnlijk een afgeleide van haar naam. Agnus in het Latijn is lam. Zie ook: Het verhaal van de Heilige Agnes

Voor de achterkant van het gebouw maakte Bürgi ook een drietal spuwers. In tegenstelling tot de heilige Agnes, die wat meer scherpe en abstracte vormen heeft, zijn deze wat meer rond en karikaturaal.

Over de kunstenaar
Jeanot Bürgi (1939-2011) studeerde aan de Kunstgewerbeschule in Luzern (Zwitserland). Hij was vooral beeldhouwer. In 1962 vestigde hij zich in Utrecht. Hier heeft hij meegewerkt aan groot project om de werfkelders aan de Oude- en Nieuwegracht te restaureren. Hij heeft een groot deel van de consoles ontworpen die je nog steeds onderaan de lantaarns aan deze grachten vindt. In 1978 verhuist hij terug naar Zwitserland.

In de buurt