Pessink, Jo

Spiegels, 1974

Spiegels

Het kunstwerk 'Spiegels' is gemaakt bij de bouw van het wijkgebouw De Schalm van de wijk Borgele. Het abstracte, constructivistische kunstwerk bestaat uit een grote betonnen, cilindervormige voet met een paal waaraan kubussen hangen met daarop ronde platen.

Lees meer

'Spiegels' is een abstract kunstwerk waarin de ronde elementen zowel bol als hol zijn en daardoor allemaala de omgeving op een andere manier spiegelen. 
Waarnemingen en ervaringen uit verschillende landen en culturen fungeerden voor kunstenaar Jo Pessink als inspiratiebron. Zijn steendrukken kregen veelzeggende titels: Denken aan China of Siberisch dagboek. Ook de veel voorkomende schrifttekens verwijzen naar andere culturen en slaan een brug tussen kunst, architectuur, wetenschap, archeologie en literatuur.

Over de kunstenaar
Jo Pessink was een Deventer kunstenaar die naast autonoom werk, hij was vooral bekend als lithograaf, ook veel monumentale opdrachten in de openbare ruimte heeft uitgevoerd. Hij ontving in 1958 de Geraert ter Borchprijs van de provincie Overijssel en in 1959 de Gulden Adelaar van de gemeente Deventer. Jo Pessink was van 1963 tot 1989 docent aan de  AKI in  Enschede.

 

In de buurt