Halfwerk, Berthus

Speelkuil, Onbekend jaartal

Speelkuil

In het Noordenbergkwartier staat tussen Korte Noorderbergstraat, Lindenplein en Molenstraat een bijzonder kunstwerk: 'Nolle's Gat'. Het kunstwerk bestaat uit een gemetselde speelkuil. Aan de rand van de kuil maakte de kunstenaar Bertus Halfwerk meerdere niveaus die gebruikt kunnen worden als zitplaats.

Lees meer

Het kunstwerk is gelegen in het Noordenbergkwartier en is gesitueerd tussen drie straten de Korte Noordenbergstraat, Lindenplein en Molenstraat op een plein genaamd Nolle's Gat.

Het kunstwerk bestaat uit een gemetselde speelkuil. De speeltoestellen in de kuil maken geen deel uit van het kunstwerk. De kuil heeft de vorm van een gehalveerde zeshoek en is gemetseld met gele bakstenen. De speelkuil is deels afgeschermd door een themisch verzonken hekwerk bekleed met houten delen. Langs de rand van de kuil zijn meerdere niveaus gemaakt die gebruikt kunnen worden als zitplaats of om de kuil te betreden. 
Het pleintje is genoemd naar de laatste groenteboer, Nolle Koers (1928-1983), die tot zijn dood met paard en wagen ventte in Deventer en zijn paard Vera destijds stalde in de Molenstraat (nu no.99).

Ontworpen ter gelegenheid van de renovatie van deze buurt, het Noordenbergkwartier. Uitgevoerd in sprekende kleuren, waarbij geel en blauw de boventoon voeren.

Over de kunstenaar
Bertus Halfwerk (1951) is geboren te Olst en woont nu in Blankenham. Bertus Halfwerk is assemblage kunstenaar en tekenaar. In veel van zijn objecten verwerkt hij verhalen uit zijn jeugd. Thema’s in zijn werk zijn geschiedenis en natuur. Halfwerk is vooral gebiologeerd door verweerde materialen.

In de buurt