Bürgi (1939 - 2011), Jeanot

Rozenwonder van Sint Elizabeth, 1992

Rozenwonder van Sint Elizabeth

Dit kunstwerk heeft de titel 'Rozenwonder van Sint Elisabeth' en is een waterwerk: uit geometrische vormen stroomt water. Het kunstwerk verwijst naar de geschiedenis van de heilige Elisabeth.

Lees meer

Het kunstwerk bestaat uit een aantal geometrische vormen die als een soort puzzelstukken in elkaar passen. Vooral door de titel van het kunstwerk word je erop gewezen dat het een roos is, die sterk geabstraheerd is.

Over de heilige Elisabeth
Elisabeth van Thüringen (Sárospatak, 7 juli 1207 — Marburg, 17 november 1231), landgravin van Thüringen, is een populaire heilige in de Rooms-Katholieke Kerk. Tijdens de hongersnood van 1226 staat zij heldhaftig de armen terzijde. Hoewel haar man haar dat verbiedt, gaat zij door met het bakken en uitdelen van broden. Op een dag komt ze op straat de graaf tegen, die ziet dat ze haar schort gevuld heeft. Hij laat haar het schort openen, maar in plaats van broden liggen er rozen in.

In 1229 wordt Elisabeth lid van de Derde orde van Franciscus van Assisi en gaat ze haar verdere leven de zieken verzorgen in het Franciscaanse ziekenhuis dat ze liet bouwen bij het slot Marburg.
Elisabeth werd onder meer patrones van de caritas, van ziekenhuizen, van verpleegsters en wanhopige mensen. Ook in Nederland werden in de 19e en 20e eeuw zieken- en verpleeghuizen naar haar vernoemd.

Over de kunstenaar
Jeanot Bürgi (1939-2011) studeerde aan de Kunstgewerbeschule in Luzern (Zwitserland). Hij was vooral beeldhouwer. In 1962 vestigde hij zich in Utrecht. Hier heeft hij meegewerkt aan groot project om de werfkelders aan de Oude- en Nieuwegracht te restaureren. Hij heeft een groot deel van de consoles ontworpen die je nog steeds onderaan de lantaarns aan deze grachten vindt.  In 1978 verhuist hij terug naar Zwitserland.

 

In de buurt