Jansen, Peter

Prisma Regenboog, 1986

Prisma Regenboog

In het oude plantsoen in de binnenstad is het kunstwerk 'Prisma, Regenboog' van Peter Jansen en Mathijs van Dam te vinden. Het is een stalen paal van bijna 12 meter, die bestaat uit twee taps toelopende masten die op elkaar staan en elkaar bij het dunste deel raken.

Lees meer

In het kunstwerk verlopen de kleuren in het onderste deel van zwart naar wit en in het bovenste deel zijn de regenboogkleuren verwerkt. 
Door het smalle middendeel bereiken de kunstenaars een optisch effect: het lijkt bijna alsof het bovenste deel zweeft. 

Over de kunstenaars
Peter Jansen (Amsterdam, 1938) is omgevingskunstenaar, schilder, beeldhouwer, graficus en fotograaf. Hij is opgeleid als schilder aan de Koninklijke Academie in Den Haag. 

Matthijs van Dam (Heemstede, 1943 – Amsterdam, 1998) was beeldhouwer, wandschilder en omgevingskunstenaar. Samen met Peter Jansen vormde Van Dam tot 1998 een duo op het gebied van omgevingskunst en zij vervulden samen vele kunstopdrachten. Ze maakten vaak grote stalen abstracties met pastel- of regenboogkleuren, getordeerd of schuinstaand. Zoals in Den Haag nabij Holland Spoor en nabij het congresgebouw aan de Scheveningseweg, als ook een kleurenschema voor woningen in Amsterdam.

In de buurt