Rikken, Hans

Prauwen, 1985

Prauwen

Dit kunstwerk bestaat uit 10 omgekeerde eenvoudige boten, prauwen, die ook kunnen worden gebruikt als zitbanken. De omgekeerde boten, prauwen, verwijzen naar vroegere tijden. Bij laag water valt de Lage Welle droog en liggen de prauwen op hun kop te drogen. De 'bootjes' dienen dan als zitbanken.

Lees meer

Het kunstwerk bestaat uit 10 losse zitelementen die gesitueerd zijn op de Verlaagde Wellekade. De 'poten' van de banken zijn gemaakt van natuursteen en het zitgedeelte is van hardhout.

Het kunstwerk gaat -net als het daarnaast gelegen kunstwerk van Ben Schildkamp nadrukkelijk een relatie aan met de omgeving en speelt een spel met het stijgende en dalende water van de IJssel. Beide werken verwijzen ook naar de haven die hier vroeger was.
De kunstenaars kregen de opdracht naar aanleiding van het herstel van de kademuur en samen met veertien andere kunstwerken vormen de beelden aan de Wellekade een onderdeel van het 'beeldlint' dat loopt vanaf het station via het Rijstherborghpark naar de IJsselkade.

Over de kunstenaar
Hans Rikken studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (A.K.I.) te Enschede op de afdeling 'Plastische Vormgeving' bij de beeldhouwdocenten Jan van Eijl en Pearl Perlmuter. In 1980 studeerde hij af met waterplastieken. Sinds zijn afstuderen heeft hij 27 werken van groot formaat in de openbare ruimte gerealiseerd, in opdracht en door verkoop van in eigen beheer ontwikkelde beelden. Naast dit werk ook 'Parelbloem' in Zutphen en de 'Werkmanbrug' in Groningen.

In de buurt