Grouwstra, Aukje

Porte Parole, 2011

Porte Parole

'Porte Parole' is een kunstwerk van Aukje Grouwstra dat in 2011 in het Havenkwartier is geplaatst. Het bestaat uit een lange metalen paal waar, op een speelse wijze, allerlei verschillende ‘speakers’ van keramiek bovenin zijn geplaatst. Het symboliseert hoe in het Havenkwartier nu een ‘nieuw geluid’ te horen is, sinds het Havenkwartier een knooppunt voor kunst en cultuur in Deventer is geworden.

Lees meer

Langs het water in het Havenkwartier is een grote wandelweg gecreëerd, en daarvoor is een uitnodiging gedaan voor een lichtobject te maken met als thema verbinding. Aukje Grouwstra kreeg de uiteindelijke opdracht. 'Porte Parole' verbeeldt dit thema, maar is ook een visualisering van de veranderingen in het Havenkwartier. Van oorsprong een grote haven, nu nog een ligplaats voor binnenvaart én daarnaast een centrum voor kunst en cultuur.
De keuze voor de vorm van de luidsprekers is geinspireerd door de herinnering aan de scheepshoorns die je hier vroeger veel hoorde. De luidsprekers zijn gemaakt van keramiek, ze verschillen in grootte en zijn in een 'nochalante' stapeling gepositioneerd zodat er een speels en informeel beeld ontstaat. Daarmee past het bij de nieuwe (culturele) functie van het Havenkwartier.

Over de kunstenaar
Aukje Grouwstra, ook wel Baufrau genoemd, is een kunstenaar die geïnteresseerd is in de ingenieurskunst van de civiele techniek. Ze heeft bouwkunde gestudeerd, waar ze vaardigheden heeft opgedaan die vaak terugkomen in haar werken. Zelf zegt Grouwstra: “De projecten in de openbare ruimte en in het publieke domein, starten op verzoek van gemeenten/overheid, organisaties of buurtbewoners. Mijn werk bestaat uit het aanboren of hervinden van energie die in een project besloten zit”. Met werken in de openbare ruimte heeft Aukje Grouwstra altijd het doel mensen meer bewust te maken van hun omgeving.

 

In de buurt