Waagmeester (1949 - ), Jilles

Pier Pander, 2009

Pier Pander

Dit beeld van Pier Pander is gemaakt voor het gelijknamige Pier Panderhof in de Vijfhoek door Deventer kunstenaar Jilles Waagmeester. Pier Pander is bekend geworden omdat hij in 1898 de munt met de toenmalige koningin Wilhelmina erop ontwierp. Het kunstwerk is uitgevoerd in de kenmerkende, gestileerde stijl van de kunstenaar.

Lees meer

Jilles Waagmeester maakte dit beeld van gewassen beton, het stelt een geabstraheerde zittende persoon op een bankje voor, opvallend is het uitgespaarde gedeelte in de borstkas. Het beeld is op de negentigste sterfdag van Pier Pander onthuld. Een gedicht van Hein Walter werd speciaal voor dit beeld geschreven en is bij het beeld te lezen op een plaquette van cortenstaal.  

 

Je lijkt hier aanwezig

Heel vredig te zitten

Je longen te vullen

Met zuurstof en ruimte

Maar steeds als ik even

Mijn blik naar je afwendt

Dan sta je, dan wil je

Vertrekken_ geen zitvlees

Blijf toch, weggaan kan later

Er is nog zoveel op handen

Er staat straks nog veel te gebeuren,

Van alles te zien, blijf gewoon hier

Wees van beton, wees van karton

Wees wat je wilt maar aanwezig.

 

Pier Pander kwam uit een arm gezin, maar zijn mooie houtsnijwerk werd opgemerkt, en door de financiering van anderen kon hij uiteindelijk naar de kunstacademie. Hij werd  door heel Europa beroemd om zijn beeldhouwwerk en won de Prix de Rome. Hij heeft de munt met koningin Wilhelmina erop ontworpen, die gemaakt werd ter ere van haar kroning.

Over de kunstenaar
Jilles Waagmeester is een Deventer beeldhouwer die onder meer les heeft gehad van Deventer kunstenaar Henk Visser. Voor zijn werken maakt hij gebruik van verschillende materialen, onder meer natuursteen en beton. Zijn werk wordt gekenmerkt door een uitgebalanceerde, vaak geabstraheerde vormgeving. Naast beeldhouwer is Jilles Waagmeester ook dichter.

In de buurt