Brugge, Jan

Pastoor Bernardus van den Berg, 1961

Pastoor Bernardus van den Berg

Jan Brugge maakte deze buste van pastoor Bernardus van den Berg, de stichter van de Sint Bernardusscholen. Het realistische, bronzen portret van de man hangt aan een natuurstenen plaquette.

Lees meer

Over Bernardus van den Berg
Bernardus van den Berg (1823-1895) was pastoor van de parochie van Sint Lebuïnus in Deventer. Hij  stichtte in 1855 de Stichting Het Bestuur der Sint Bernardusscholen, genoemd naar de heilige Bernardus (1090-1153), een Franse abt en promotor van de hervormende kloosterorde van de cisterciënzers.

In 1996 gingen de Rooms Katholieke St. Bernardusscholen voor voortgezet onderwijs (vmbo en mavo) op in het Geert Groote College (Deventer) (GGC). De basisscholen bleven onder de stichting vallen. Het GGC ging in 2000 op in het Etty Hillesum Lyceum.

Over de kunstenaar
Jan Brugge was een Nederlandse beeldhouwer, schilder, medailleur en tekenleraar. Na de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij De Nieuwe Groep, een vernieuwende kunstenaarsgroep. In het omvangrijke oeuvre van Jan Brugge zien we een ontwikkeling van figuratie naar abstractie. Een studiereis naar Zuid-Frankrijk in 1951 vormde het omslagpunt in deze ontwikkeling. Deze studiereis had hij te danken aan zijn vriendschap met de Holtense huisarts J.P. Nagelhout.

In de buurt