Venbroek, Stefan

Buurttaferelen – fietstunnel, 2014

Buurttaferelen – fietstunnel

Naar aanleiding van de afronding van de renovatie van de Rivierenwijk maakte Stefan Venbroek in 2014 een grootschalig kunstwerk voor de fietstunnel (en verderop het spoorwegviaduct) in deze wijk. Venbroek heeft meer dan 4000 foto’s van de buurt en de bewoners gemaakt en samen met verschillende teken- en digitale technieken bewerkt.

Lees meer

Stefan Venbroek wilde met dit project de echte bewoners van de wijk in beeld brengen. Op ongedramatiseerde en herkenbare wijze zijn veel bewoners en centrale punten uit de wijk nu te zien in de fietstunnel en verderop in de wijk, langs het spoorwegviaduct . Met deze beide kunstwerken vertelt Venbroek het verhaal van de bewoners, zonder enige opsmuk. Hij schetst een beeld van de leefomgeving en de inwoners van de wijk. Zowel jonge én oude bewoneres komen er in voor. De mensen uit de buurt (soms met hun huisdier) zijn herkenbaar in beeld gebracht en deze realistische schetsen worden gecombineerd met meer abstracte portretten. Ook water speelt in de vorm van golfbewegingen een belangrijke rol in de creaties, als verwijzing naar de naam van de wijk. De verschillende panelen zijn op deze manier visueel met elkaar verbonden. 

Over de kunstenaar
Stefan Venbroek is een animator en kunstenaar en werkt dus aan veel verschillende soorten projecten. Hij maakt naast tekeningen en schilderijen ook muurschilderingen en animaties. De figuur van de mens en het alledaagse zijn belangrijk in zijn werk. Maar ook sprookjesachtige werelden die hij combineert met abstracte patronen en texturen, zijn typerend voor zijn werk. Hij combineert traditionele en hedendaagse technieken, wat zijn kunst gelaagd en vernieuwend maakt. 

In de buurt