Eyl (1926 - ), Jan (Johannes Jacobus Jozef Maria) van

Paalklimmende jongens, 1961

Paalklimmende jongens

'Paalklimmende Jongens' is een zandstenen beeld door Jan van Eyl. Het verbeeldt twee jongens die een paal beklimmen. De uitwerking is figuratief, passend bij het beleid van de Culturele Raad van de gemeente Deventer voor kunstwerken in de openbare ruimte in de jaren '50.

Lees meer

Het beeld 'Paalklimmende Jongens' is een vroeg werk van Jan van Eyl dat in 1961 geplaatst is in Deventer. Het is een gestileerd beeld van twee jongens die in een paal klimmen. De voorstelling is sterk geabstraheerd: er zijn weinig details te zien en het is daarmee niet realistisch van beeldtaal. De jongens lijken bijna versmolten te zijn met de paal. Bij De Bloemendal staat een meer abstract beeld van Van Eyl. 

Over de kunstenaar
Jan van Eyl is een bekend Nederlands beeldhouwer. Hij studeerde beeldhouwkunst bij de hoogleraren  Jan Bronner  en  Piet Esser  aan de  Rijksakademie van beeldende kunsten  in  Amsterdam.
Hij maakte veel figuratieve beelden, maar later in zijn leven werden zijn beelden veel abstracter. Hij gebruikte veel vormen uit de natuur. Naast kunstenaar was Van Eyl ook docent en afdelingshoofd op de AKI in Enschede.

In de buurt