
Krijn de Koning maakte rondom de ruïne van een oud steenfabriekje een bijzondere verblijfplaats. Het is een observatorium waar je als wandelaar de weidse omgeving van de IJssel kan bekijken. Op deze plek komen het verval van de voormalige steenfabriek met de maakbaarheid van het landschap (Ruimte voor de Rivier) samen. Juist daarom koos de kunstenaar ervoor de ruïne te behouden en die als het ware in te lijsten en zo een ode aan het steenfabriekje te brengen. De omlijsting en de doorkijkjes die gecreëerd zijn, sturen de blik op een bijzondere manier richting het landschap. Vanuit het uitkijkpunt, precies gelegen op de grens van de lage en de hoge uiterwaarden, stapt de bezoeker vanuit de ruïne het weidse, nieuw aangelegde landschap in.
De omlijsting heeft ook nog een ander doel: mochten de restanten van de steenfabriek de tijd niet overleven, dan blijft door de lijsten en uitsparingen in het plateau, de herinnering aan de ruïne bewaard.
Krijn de Koning gebruikt in zijn werk vaak complementaire kleuren (kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan). Het rood van de stenen van de oude steenfabriek, vroeg in zijn optiek dus om een groene kleur. Om niet te willen (en kunnen) concurreren met de vele groene kleuren uit het landschap er omheen, koos hij juist voor een hele kunstmatige kleur die van ver af zichtbaar is.
Kunst bij Keizersrande
Observatorium Keizersrande’ is onderdeel van het project ‘Kunst bij Keizersrande’, waarbij verschillende permanente kunstwerken in de openbare ruimte zijn gemaakt in opdracht van stichting Keizersrande. Deze kunstwerken vertellen het verhaal van de iets verderop gelegen Natuurderij Keizersrande, waar op een nieuwe manier 'geboerd' wordt. Hierbij staan waterveiligheid, natuurbeheer en een 'beleefbaar' landschap centraal. De kunstwerken maken de oude en nieuwe verhalen van het gebied op een verrassende manier toegankelijk voor een breed publiek.
Over de kunstenaar
Sinds het begin van de jaren negentig realiseert Krijn de Koning - vaak tijdelijke - beelden die 'site-specific' zijn. Zijn beelden bouwt hij op als vloeren, muren en doorgangen. Soms in felle kleuren, soms in smetteloos wit maar altijd in relatie met de omliggende ruimte. De Koning onderzoekt hoe de gebouwde omgeving invloed uitoefent op onze mentale gesteldheid.