
Het bronzen beeld van Jop Goldenbeld toont 3 figuren; een luitspelende man en een dansend paar. Het kunstwerk werd hier in 1968 geplaatst om de wijk te verfraaien. De drie bronzen figuren zijn op een platte sokkel geplaatst, waardoor je als kijker op vrijwel dezelfde hoogte staat en bijna deel gaat uitmaken van de scene. Jop Goldenbeld heeft vaker beelden van dansende figuren gemaakt. Het werk is in 2009 gestolen.
In 2015 is er op een bijzonder manier aandacht besteed aan dit in inmiddels gestolen kunstwerk. Marion van Veen van Studio DanZo heeft in samenwerking met de leerlingen van de Cees Wilkeshuisschool een dansvoorstelling gemaakt rond de lege sokkel van het gestolen werk.
Er is alleen nog een lege sokkel. Waar het werk is weet niemand. In de IJssel? Omgesmolten tot een ander beeld? Leerlingen hebben allerlei verhalen en bestemmingen bedacht. Ook hebben de leerlingen aan hun ouders en grootouders gevraagd of zij zich het beeld nog kunnen herinneren.
Tijdens de voorstelling op 9 oktober kwam in het kleine parkje tegenover de school aan de Johannes van Vlotenlaan het verdwenen beeld weer tot leven. De lege sokkel, het idee achter het beeld én de vorm van het beeld waren uitgangspunt voor de voorstelling ‘De bewegende beeldentuin’. Ali Goldenbeld, de zus van de inmiddels overleden kunstenaar, was een van de toeschouwers, zij was ontroerd door deze bijzondere manier waarop het verdwenen beeld werd verbeeld.
Over de kunstenaar
Jop Goldenbeld (1923-1997), was een Bilthovense beeldhouwer en schilder. Hij was één van de initiatiefnemers voor de oprichting van het Centrum voor Kunsteducatie De Werkschuit in De Bilt.
Goldenbeld won diverse prijzen, waronder de B.J. Kerkhofprijs (1982) en de cultuurprijs van de gemeente De Bilt.